Ministerul Finantelor Publice (MFP) se va imprumuta anul viitor pana la opt miliarde de lei (aproximativ 2,3 miliarde de euro) de pe piata interna si ar putea reveni pe pietele internationale de capital cu emisiuni de titluri de circa 500 de milioane de euro, anunta un comunicat al institutiei.
Volumul total al imprumuturilor care vor fi lansate prin emisiuni de titluri de stat pe piata interna in 2007 este de opt miliarde de lei, sub forma de certificate de trezorerie cu scadenta de 6 si 12 luni si obligatiuni de stat de tip benchmark, cu scadente de trei, cinci si zece ani, se mai arata in comunicatul ministerului.
Pentru acest an, Finantele au programat exclusiv imprumuturi pe piata interna, in valoare maxima de 4,15 miliarde de lei.
Toate emisiunile au fost anulate, in conditiile in care bugetul de stat a inregistrat excedent in fiecare luna. Dupa primele zece luni ale anului, executia bugetara indica un excedent de 2,04% din PIB, in conditiile in care Guvernul a aprobat un plafon al deficitului anual de 2,5% din PIB.
In functie de oportunitatile oferite de evolutiile pietelor financiare, Ministerul Finantelor are in vedere si posibilitatea emiterii de titluri de stat pe pietele internationale de capital de circa 500 de milioane de euro.
In 2007, nu vor fi lansate insa certificate de trezorerie pentru populatie. (M.C.I.)