Intrucat dobanzile au crescut in ultima saptamana de la o zi la alta, locuintele nu mai reprezinta o garantie sigura pentru bancile comerciale, iar unele dintre veniturile oradenilor nu mai sunt luate in consideratie.
Printre bancile care sunt reticente la creditele ipotecare se numara si Bancpost. Banca nu mai ia in consideratie veniturile din chirii, pensii sau indemnizatii pentru copii. Acum, regulile se fac in functie de salariul pe care il avem pe carnetul de munca. OTP Bank nu mai accepta veniturile din strainatate, dividende, activitati agricole sau comisioane. Daca vrem sa facem un credit ipotecar, ni se acorda doar jumatate din valoarea casei pe care o punem gaj. Cele mai multe banci au renuntat la creditele in franci elvetieni sau in dolari, pentru ca nu mai sunt rentabile. Banci care mai acorda credite in CHF: Banca Romaneasca, Millennium Bank, Garanti Bank, Bancpost, MKB Romexterra Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank. Bancile care nu mai acorda credite in USD sunt Alpha Bank si Banca Romaneasca. Prin urmare ajungem la concluzia ca mai putem lua credite doar in lei sau in euro, dar cu dobanzi naucitoare.
Site-urile specializate arata ca, la un imprumut ipotecar in lei, dobanda anuala efectiva a ajuns la 18%. In cazul creditelor de consum, dobanda a trecut de 25%. La creditele in euro dobanzile sunt mai mici, dar riscul valutar este foarte mare avand in vedere cotatiile la care a ajuns moneda europeana in ultima vreme. Totusi BNR a luat masura stoparii cresterii dobanzilor, dar bancilor le impune conditii drastice la acordarea creditelor.