Se strange latul pentru evazionistii din domeniul fiscalitatii, mai precis din zona firmelor-fantoma. CN Imprimeria Nationala va informa saptamanal Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) cu privire la agentii economici care achizitioneaza un numar nejustificat de mare de facturi, comparativ cu media pietii.
In acest sens, Compania Nationala "Imprimeria Nationala" SA a incheiat un protocol cu ANAF prin care se instituie o colaborare permanenta intre cele doua institutii in combaterea evaziunii fiscale produse prin punerea in circulatie in mod fraudulos a unor formulare tipizate personalizate (facturi fiscale).
"Am incheiat acest protocol cu dl presedinte Bodu in scopul de a combate fenomenul asa-numitelor firme-fantoma. Acestea achizitioneaza facturi autentice in numar mare, dar societatile in cauza sunt nefunctionale, fenomenul fiind de fapt o metoda perfectionata de evaziune fiscala", a declarat directorul general al CN Imprimeria Nationala, Dan Docan. Anuntul a fost facut la Galati, cu prilejul Forumului Zonal "Imprima legea", eveniment care se inscrie intr-o campanie nationala a CN Imprimeria Nationala de promovare a mijloacelor de identificare a marcajelor false si a noilor marcaje securizate pentru produsele din alcool si tutun.
Dan Docan a mai explicat ca, prin "promovarea noilor marcaje si supunerea temei combaterii evazionismului fiscal prin contrabanda si contrafacere spre dezbatere publica, ii poate determina pe multi dintre cei tentati sa recurga la aceste metode de pacalire a legii sa se gandeasca de doua ori inainte de a o face". Dezbaterea de la Galati a fost insotita de o demonstratie practica de depistare a marcajelor false pentru produsele din alcool si tutun, efectuata cu laboratorul mobil.