Proiectul de hotarare privind majorarea taxelor si impozitelor locale la Craiova de la 1 iulie 2010 conform prevederilor OUG nr. 59 de modificare a Codului Fiscal, nu a primit girul consilierilor municipali PSD si PNL si nici pe cel al unuia dintre reprezentantii PDL. Suficient pentru a fi respins. Consilierul local Constantin Raducanoiu a spus ca aplicarea prevederilor OUG nr. 59 pentru perioada iulie - decembrie 2010 ar avea caracter retroactiv, atata vreme cat cei mai multi dintre craiovenii afectati de noile reglementari au platit deja impozitul aferent intregului an. Pana la noi reglementari, impunerea se va face pe baza de declaratie pe propria raspundere, iar nedepunerea acestei declaratii nu atrage dupa sine repercusiuni juridice.
Pentru perioada 1 iulie - 31 decembrie 2010, 6.297 de craioveni vor fi obligati sa plateasca impozitul pe cladiri majorat cu 65% pentru al doilea imobil, in afara celui din adresa de domiciliu, conform datelor furnizate de Directia Taxe si Impozite Locale Craiova. Alti 1.015 craioveni vor fi taxati cu impozit marit cu 150% pentru a doua cladire, in afara celei de la adresa de domiciliu, si cu 300% pentru a treia si pentru fiecare dintre urmatoarele, in afara celei de resedinta. Este vorba despre craiovenii care detin mai mult de doua locuinte. Dintre acestia, 190 au in proprietate cate patru imobile, 49 - cate cinci, 17 - cate sase, trei au sapte imobile, iar alti doi au opt, respectiv noua case sau apartamente. In cazul a 2.299 de mijloace de transport cu motoare de peste 2001 cm cubi detinute de persoane fizice, taxa auto se va dubla, la fel si pentru cele 1.638 de autovehicule detinute de persoane juridice.
Autoritatilor nu le este clar daca, fara o hotarare de consiliu local, poate fi aplicata bonificatia de 10% celor care platesc integral impozitul recalculat pana la 30 septembrie, asa cum prevede OUG nr. 59. "Persoanele fizice care achita integral, pana la 30 septembrie 2010, impozitele recalculate in urma aplicarii prevederilor prezentei ordonante de urgenta, pentru diferentele rezultate, beneficiaza de bonificatia stabilita prin hotararile consiliilor locale adoptate pentru anul 2010", se arata in OUG nr. 59. Numai ca, la Craiova, hotararile adoptate pentru 2010 sunt de anul trecut si nu includ prevederile OUG nr. 59.