Impozitul pe castigurile din tranzactii bursiere se va introduce de-abia de la 1 ianuarie 2006 si va fi de 16%, se arata in legea de aprobare a ordonantei care modifica noul Cod Fiscal. Investitorii de pe piata de capital, in care intra si ministrii Cabinetului Tariceanu, si-au mai asigurat astfel un ragaz de 6 luni pentru speculatii pe bursa.
Camera Deputatilor a decis recent sa amane introducerea acestui impozit de la 1 iunie, asa cum era prevazut anterior. De fapt, 1 iu-nie era ultima data fixata, dupa ce introducerea acestui impozit fusese amanata intai de la 1 aprilie la 1 mai. De altfel, trebuie spus ca taxa pe castigurile obtinute din tranzactii bursiere trebuia sa fie majorata de la 1 la 10% in prima faza, urmand ca de la 1 ianuarie 2006 sa devina 16%. Totodata, deputatii au stabilit ca investitorii sa plateasca impozit de 16%, aplicat pe portofoliu, ceea ce inseamna impozit pe castigul net, si nu pe pierdere, cum stipula anterior proiectul de act normativ. Mai mult, pentru castigurile realizate din transferul de titluri de valoare instrainate dupa un an de la dobandire, impozitul va ramane la 1%, cat este in prezent. Aceste modificari sunt ultimele aduse Codului Fiscal, iar in urmatoarele zile legea va merge pentru promulgare la Presedintie.

Farmache: Un impozit mai mic, convenabil pentru piata

Stere Farmache, director general si CEO al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), ne-a declarat ca decizia este binevenita pentru piata de capital romaneasca. El a mai spus ca, pe de-o parte, bursa este destul de ocupata cu rezolvarea problemelor tehnice impuse de denominare, care s-ar fi suprapus cu calculul impozitului dupa metodologii diferentiate, iar pe de alta parte, Farmache apreciaza ca “piata de capital nu a ajuns inca la o baza de impunere suficient de mare ca sa creeze venituri suplimentare la bugetul de stat“. Desi crede ca un impozit mai mic ar fi fost convenabil pentru piata, oficialul BVB spune ca introducerea “dintr-un foc“ a unui impozit de 16% nu va provoca perturbatii majore pe piata de capital romaneasca pentru ca acestea vor fi atenuate de impozitarea pe portofoliu, care ia in calcul si pierderea suferita de investitor. Farmache a mai aratat ca pastrarea impozitului de 1% pentru titlurile pastrate mai mult de un an “incurajeaza investitiile pe termen mediu si lung“, lucru care va aduce beneficii directe pietei de capital.
La randul sau, deputata Gratiela Iordache, vicepresedinte al Comisiei Buget Finante, a declarat, citata de Radio Mix, ca “Guvernul a intrat intr-un dialog fara precedent cu piata de capital. S-au inteles specificitatile acestei industrii si au fost luate in considerare. Drept pentru care, va pot spune ca vom avea impozit de 1% pe piata de capital pana la sfarsitul acestui an, pana la 31 decembrie 2005, urmand ca din ianuarie 2006 acest impozit sa devina 16%“.

Ministrii, pasionati de bursa

Dupa cum se stie, in actualul Cabinet avem cel putin 4 membri jucatori pe bursa. Primul este chiar primul-ministru, Calin Popescu-Tariceanu, iar un portofoliu de actiuni impresionant are si ministrul Finantelor Publice, Ionut Popescu. Alti ministri-jucatori sunt Vasile Blaga, de la Administratie si Interne, si Gheorghe Dobre, de la Transporturi. Exemple mai sunt, multe dintre ele regasindu-se si pe listele de la Parlament.