Impozitul pe cladiri si taxele locale nu pot creste in 2009, sunt de parere finantistii craioveni.

Craiovenii au dat buzna la ghiseele Directiei Taxe si Impozite Locale a primariei, speriati ca vor fi obligati sa plateasca dari majorate chiar in 2009. Desi nu pot fi decat multumiti de afluenta de contribuabili, specialistii municipalitatii spun insa ca este imposibil ca impozitul pe cladiri si taxa pe teren sa creasca in anul fiscal 2009. Ei sustin ca, in primul rand, foarte multi craioveni au obtinut deja certificatul fiscal care atesta ca nu au obligatii in acest an catre buget. Acest document nu poate fi anulat, ceea ce inseamna ca o eventuala majorare a impozitelor ar lovi doar contribuabilii care nu au apucat sa-si achite obligatiile in termenele scadente din 2009. "O modificare a actualelor impozite, pentru anul fiscal 2009, ar fi in primul rand neconstitutionala. Multi oameni au platit si nimeni nu poate contesta acest lucru atata vreme cat au obtinut deja certificatul fiscal. Acesta este documentul de capatai al contribuabililor si atesta o stare irevocabila pentru tipul de impozit si pentru anul fiscal in care a fost eliberat. Sa ceri acum doar unei parti a populatiei sa plateasca taxe la alt nivel fata de aceia care le-au achitat este o injustete si este neconstitutional", a afirmat directorul general al Directiei de Taxe si Impozite a Primariei Craiova, Ioan Vacariu.
Alta intampinare pe care o vor avea guvernantii o reprezinta modificarea si corelarea legislatiei la nivel national. "La nivel local, impozitele si taxele se stabilesc prin hotarare a consiliului local municipal. Alta hotarare s-ar putea lua numai dupa ajustari legislative, care ma indoiesc ca ar mai putea afecta acest an fiscal", a mai spus directorul Ioan Vacariu.
Finantistii merg si mai departe, sustinand ca, daca ar fi totusi posibila o modificare la nivel national, ultimul cuvant il are tot administratia locala. "Politica fiscala a Primariei Craiova pentru anul 2009 este sa pastreze actualele impozite si taxe, asa cum s-a votat in 2008. Cu alte cuvinte, consiliul local are competenta de a stabili, in cazul putin probabil ca va fi nevoie, aceleasi taxe si impozite", a mai declarat Vacariu.

Program prelungit la ghisee

Ca sa faca fata afluentei de craioveni, Directia de Taxe si Impozite a prelungit programul la ghisee pana la ora 18.00. Raspunzatorii precizeaza ca intre orele 16.00 si 18.00 nu se fac decat incasari, nu si alte operatiuni. Craiovenii isi pot achita birurile la cele 11 birouri de la sediul central al Directiei Taxe si Impozite, la cele doua ghisee de la sediul din Craiovita si la alte trei ghisee la terminalul de la fostul Liceu Auto. Încasari se fac si sambata, intre orele 9.00 si 13.00. "Acest program va fi mentinut pana pe 21 martie", a declarat directorul adjunct al Directiei Taxe si Impozite, Eugen Calinoiu. Contribuabilii care achita taxele si impozitele pentru 2009 integral pana la 31 martie primesc o bonificatie de 10%.
Precizari la taxa ARO

Detinatorii de masini de teren sub 12 tone de provenienta autohtona, gen IMS si ARO, trecuti de la 1 ianuarie in randul contribuabililor cu masini de lux, sunt anuntati de primarie ca, daca autovehiculul are caracter autoutilitar, atunci taxa auto la care este obligat proprietarul se incadreaza la autoutilitare. "Taxa auto pentru autoturismele de teren a crescut considerabil de la 1 ianuarie, avand in vedere ca aceste masini nu mai sunt incluse in categoria speciala, ci in randul autoturismelor. Ca atare, taxa se plateste in functie de cilindree si este foarte mare, pentru ca motoarele acestor masini au capacitate mare. Totusi, daca in cartea de identitate exista specificatia de autoutilitara, atunci taxa este mult mai mica. Oamenii au fost instiintati sa se prezinte la noi cu cartile de identitate ale autovehiculelor, pentru a li se recalcula taxa auto", a spus directorul executiv adjunct al Directiei de Taxe si Impozite Locale, Eugen Calinoiu.
Conform OUG nr. 91 din 2008, pentru un ARO fabricatie 1965, cu un motor de 3.200 cmc, proprietarul este obligat sa achite in 2009 2.304 lei, fata de 480 de lei cat i se cereau in 2008. Daca in cartea de identitate are functiune de utilitara, impozitul ramane 480 de lei.

Deciziile de impunere, la sediul Directiei

Persoanele juridice de pe raza Craiovei isi pot lua deciziile de impunere de la sediul Directiei de Taxe si Impozite, pana pe 19 februarie. Din 2009, deciziile de impunere pentru acesti contribuabili pleaca sau pot fi ridicate direct de la Craiova, si nu prin intermediari, asa cum s-a procedat pana acum. "Noi oricum le transmitem deciziile de impunere contribuabililor nostri. Dar ei trebuie sa stie ca, daca doresc sa intre in posesia acestora mai devreme, pot veni aici la sediu si le vor obtine. Nu trebuie sa mai astepte sa le fie aduse deciziile de o terta unitate", a spus directorul Eugen Calinoiu.
Mentionam ca Primaria Craiova a reziliat contractul cu societatea care prelua si transmitea documentele fiscale catre contribuabili, din pricina costurilor.