De la 1 ianuarie 2006, vom plati impozite majorate pentru locuintele ce depasesc 100 de metri patrati, dar si pentru masini, cel putin asa se arata in propunerile de modificare a Codului Fiscal, prezentate ieri de specialistii Ministerului Finantelor Publice. Totodata, Finantele vor sa elimine facilitati fiscale de genul regimului special pentru activitatea de transport maritim international sau pentru cooperatia agricola.

In strategia fiscala pe 2006 se prevede ca impozitele pentru locuintele cu suprafete mai mari de 100 de metri patrati vor fi majorate din prima zi a anului viitor. In acest sens, valoarea impozabila a cladirii va creste cu cate 10% pentru fiecare 100 de metri patrati sau fractiune din aceasta suprafata, calculati in plus fata de cei 100 de metri standard. Acum, impozitul anual pe cladiri este determinat ca si cota din valoarea impozabila a cladirii, nivelul fiind de 0,2% pentru cladirile din mediul rural si 0,1% pentru cele din mediul urban.
In ceea ce priveste mijloacele de transport, si modul de calcul al impozitului va fi modificat, prin inmultirea fiecarei grupe de 200 de centimetri cubi cu o valoare cuprinsa intre 10 lei si 60 de lei (100.000 de lei vechi - 600.000 de lei vechi). Vehiculele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 de centimetri cubi vor fi impozitate cu mimimum 150 de lei (1,5 milioane de lei vechi) pe an, fata de valoarea actuala de 50 de lei (500.000 de lei vechi).
Modul actual de calcul al impozitului asupra mijloacelor de transport de persoane este tot in functie de capacitatea cilindrica, insa pe grupe de 500 de centimetri cubi. De asemenea, taxa pentru iahturi va fi majorata de la 1.800 de lei (18 milioane de lei vechi) la 5.000 de lei (50 de milioane de lei vechi).
Alte propuneri vizeaza scutirea platii taxei de succesiune, daca incheierea procedurii succesorale a fost facuta in termen de un an de la data decesului proprietarului bunurilor, precum si transformarea impozitului pe suprafetele situate in extravilanul localitatilor in venit al autoritatilor administrativ-teritoriale pe raza carora sunt situate aceste terenuri.

Mai putine facilitati fiscale

Ministerul Finantelor vrea sa elimine de la 1 ianuarie 2006 regimul special pentru activitatea de transport maritim international, dar si facilitatile pentru cooperatia agricola, si asta cu scopul de a extinde baza impozabila a impozitului pe profit. Finantele mai au in vedere limitarea naturii cheltuielilor de reclama si publicitate si restrangerea categoriilor de rezerve deductibile la calculul profitului impozabil prin eliminarea acelor rezerve specifice fata de celelalte categorii de contribuabili. Totodata, facilitatea privind scutirea de impozit pe venit pentru persoanele ca programatori ar putea fi eliminata anul viitor. Mai mult, cota unica de impozitare de 16% ar putea fi aplicata si asupra castigurilor obtinute din transferul proprietatilor imobiliare dobandite prin mostenire si schimb. Ministerul mai intentioneaza sa majoreze plafonul cifrei de afaceri a societatilor care au posibilitatea sa opteze pentru scutirea de la plata TVA. Astfel, din 2006, plafonul de scutire, reprezentand cifra de afaceri, va creste de la 200.000 de lei (2 miliarde de lei vechi) la 35.000 de euro.
Mai trebuie spus ca premierul va discuta astazi impreuna cu partenerii sociali strategia fiscala pe 2006. Tariceanu vrea sa se consulte cu sindicatele si patronatele si pe tema reformei sistemului asigurarilor sociale si de sanatate.