De la 1 ianuarie 2007, impozitul pe cladirile apartinand persoanelor juridice se va majora pana la 3%, in timp ce tranzactiile imobiliare vor fi taxate cu 2% din valoarea declarata. Cresc preturile, scade competitivitatea. Propunerea Ministerului Finantelor Publice (MFP) de a da posibilitatea autoritatilor locale sa majoreze impozitul pe cladirile apartinand firmelor, inclusiv pe halele si spatiile de productie, pana la 3%, nu este vazuta cu ochi buni de mediul de afaceri, care atrage atentia ca nu numai ca nu se vor strange mai multi bani la buget, dar pot fi reblocate unele fabrici, dupa ce investitorii vor alege alte tari pentru afacerile lor. Cu alte cuvinte, majorarea acestui impozit se va vedea in costuri, cu efect asupra pretului de vanzare si a inflatiei. In plus, aceasta va afecta si competitivitatea produselor romanesti. Este un dezastru din care numai autoritatile locale pot castiga.
In prezent, cladirile firmelor sunt impozitate intre 0,5 si 1%
La ora actuala, impozitul pe cladirile apartinand firmelor este cuprins intre 0,5 si 1%, raportat la valoarea de inventar, iar Finantele vor sa dea posibilitatea majorarii acestora pana la 2%, cu posibilitatea cresterii cu inca 50% din nivelul maxim, adica pana la 3%. Asistam, asadar, la o discrepanta uriasa intre modul de impozitare a cladirilor din proprietatea persoanelor fizice si cele care apartin persoanelor juridice, care platesc un impozit mai mare de 120 de ori fata de persoanele fizice. De asemenea, majorarea impozitului va determina transferarea proprietatilor catre persoanele fizice si constructia de noi spatii tot pe numele persoanelor fizice, ceea ce, in final, este o forma de evaziune fiscala a firmelor, obligate la acest demers pentru a plati mai putin. Si impozitul de 2% pe valoarea tranzactiei ar putea avea drept consecinta cresterea evaziunii fiscale. Masura nu va face altceva decat sa impinga lumea spre evaziune. In actualul sistem, vanzatorul si cumparatorul, avand interese contrare, declarau pana la urma suma reala. De condamnat este faptul ca Ministerul Finantelor nu a consultat nicio organizatie profesionala la elaborarea acestor modificari.
Pentru a creste ponderea veniturilor in PIB, autoritatile au in vedere majorarea impozitelor pe proprietati, a redeventelor, precum si largirea bazei de impozitare. La acest ultim capitol, cele mai vizate sunt veniturile obtinute din valorificarea productiei agricole. Se are in vedere impozitarea, de la 1 ianuarie 2007, cu 16% a veniturilor obtinute de producatorii agricoli care tin evidente contabile, ceea ce presupune si deducerea cheltuielilor cu 2% a valorii obtinute la livrarea marfii. Nu trebuie uitate nici taxele de mediu, care vor creste pana la nivelul celor practicate in UE, ceea ce ar insemna, in unele cazuri, o majorare de zeci de ori.