Din cauza importurilor masive de automobile second-hand, vanzarile de masini Dacia in piata interna ar putea scadea usor in 2007 fata de acest an, a declarat pentru The Money Channel FranÇois Fourmont, director general Dacia.
Cu toate acestea, seful producatorului roman de automobile previzioneaza o crestere a exporturilor de masini, estimate la 100.000 de unitati, care ar putea depasi vanzarile interne. "Estimam ca in 2007 nivelul vanzarilor va cunoaste o usoara scadere fata de cel pe care il vom inregistra in 2006", a explicat Fourmont. Directorul general Dacia spera ca Romania sa nu se regaseasca dupa 1 ianuarie 2007 intr-o situatie comparabila cu cea a Poloniei, unde vanzarile de vehicule noi au scazut de o maniera considerabila dupa liberalizarea completa a importurilor de vehicule second-hand.
Astfel, in 2004, primul an de dupa aderare, vanzarile de masini din Polonia au scazut cu 11%, comparativ cu 2003, in timp ce in 2005 au fost cu alte 11% sub nivelul din 2004.
Reamintim ca, dupa 1 ianuarie 2007, autoturismele noi si second-hand provenite din UE vor fi introduse in tara fara documente vamale, potrivit legislatiei privind circulatia pe drumurile publice care simplifica procedurile de inmatriculare. (M.C.I.)