Taxele vamale la importurile de carne de pasare si porc ar putea fi majorate pentru a le permite crescatorilor de animale sa aloce o parte din castigurile obtinute in investitii destinate asigurarii masurilor de biosecuritate, a declarat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.
"Daca se va conveni cu UE, este posibil sa introducem o taxa de 70% la importurile de carne de pasare. La carnea de porc, solicitarea patronatului este o taxa unica de 20%", a spus Flutur.
Taxele actuale variaza intre 0 si 45% la importurile de carne de porc, in timp ce la carnea de pasare este stabilit un nivel de 45%.
Flutur a precizat ca respectivele taxe ar putea fi aplicate circa sase luni si au fost discute in Guvern, dar si cu reprezentantii patronatelor.
Autoritatile romane au informat oficialii de la Bruxelles despre aceasta intentie, urmand sa aiba loc consultari cu fiecare tara in parte, intrucat Romania are stabilite contingente cu UE.
"Daca UE este de acord, o vom face pentru cateva luni pentru a le da ocazia crescatorilor sa investeasca profitul in masuri de biosecuritate", a mai afirmat Flutur. (M.C.I.)