Importatorii de energie electrica ar putea fi obligati sa incheie contracte cu Termoelectrica pentru a fi acoperiti in situatiile in care furnizorul extern de la care cumpara electricitate nu isi poate onora comanda, potrivit ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres.
“Prin masurile pe care ni le-am propus sa le luam de la 1 iulie, data fiind liberalizarea pietei de energie, toti cei care vor importa energie in Romania vor trebui sa rezerve capacitate la Termoelectrica pentru eliminarea riscului in care furnizorul lor de energie nu este capabil sa-si respecte angajamentele asumate“, a precizat Seres. El a aratat ca, in prezent, societatea Hidroelectrica are incheiat un astfel de contract pentru acoperirea riscului hidrologic.
La aceasta se va adauga si compania Nuclearelectrica, cel mai probabil de la 1 iulie, data la care operatorul Centralei nucleare Cernavoda va putea vinde o parte a productiei pe piata libera. Potrivit normelor actuale, Nuclearelectrica nu poate furniza energie electrica decat societatii Electrica, fiind exclusa posibilitatea de a exporta sau de a incheia contracte cu consumatorii eligibili.