Bancile din România au început sa-si securizeze portofoliul de clienti si de garantii reale în fata unei eventuale crize de lichiditati. Terenurile si apartamentele încep sa-si piarda din puterea de garantie.Dintotdeauna, garantiile imobiliare au fost analizate cu grija de evaluatorii agreati de bancile din România. Cum însa "paza buna trece primejdia rea", în ultima vreme, criza economica internationala, corelata cu înghetul de pe piata imobiliara, i-a determinat pe expertii autorizati sa fie mult mai atenti la stabilirea valorii imobilelor puse garantie de clientii bancilor. "Evaluatorii sunt mai atenti la imobilele ce constituie garantie pentru un împrumut, mai reticenti în ceea ce priveste adevarata valoare a acestora", a declarat Bogdan Buzatu, directorul agentiei General Imobiliare.  
Valoarea evaluata este în scadere O parte din jucatorii din piata imobiliara spun ca locuintele sunt evaluate la o valoare mai mica decât înainte. Aceasta depinde însa foarte mult de pozitionarea si vechimea lor. "Multi evaluatori aleg acum preturile cele mai mici din piata când fac estimarile. Astfel, la case, evaluarile sunt reduse cu 25% fata de ce e pe piata, la apartamente, cu 15-20%, iar la terenuri, cu pâna la 50% pentru cele extravilane (asta în cazul în care le accepta ca datorii) si cu pâna la 25-30% pentru cele intravilane", a declarat Nicu Radut, directorul agentiei Unic, care este si broker de credite. De exemplu, daca un apartament costa 75.000 de euro, potentialul client va obtine acum, cel mai probabil, un credit de doar 50.000 de euro, daca veniturile îi permit.  
Imobile care nu mai reprezinta o garantie reala Micsorarea gradului de garantie al imobilelor este un caz fericit. Conform www.bloombiz.ro, majoritatea bancilor refuza sa mai accepte pe post de garantii, la creditele ipotecare, locuintele din zona rurala, terenurile pozitionate în extravilan sau apartamentele confort II si III. Chiar si apartamentele vechi (de dinainte de 1989) pot fi, în functie de banca, acceptate mai greu, daca nu chiar refuzate. Potrivit specialistilor, în ultima luna, limita de vârsta a imobilelor acceptate ca garantie are tendinta de a scadea pâna la 15-20 de ani, fata de 31 de ani (cele construite înainte de cutremurul din 1977), cât era pâna acum. 
"Terenurile si apartamentele nu mai sunt o garantie puternica" Acest lucru este cauzat de faptul ca, daca un client intra în imposibilitate de plata, apartamentele si terenurile cu care a garantat împrumutul nu se mai pot transforma, la fel de rapid ca pâna acum, în bani lichizi. "Suntem o banca solida si nu avem probleme generate de criza, dar acordam o mai mare atentie analizei garantiilor celor care solicita un credit. Acestea trebuie sa fie reale si sa se poata transforma în bani în cazul în care clientul trece prin momente delicate. Terenurile si apartamentele nu mai sunt o garantie puternica pentru un credit bancar", a declarat, potrivit www.freenews.ro, Ilie Carabulea, detinator a peste o treime din titlurile unei banci comerciale.