Ajutoarele de stat pentru com-panii raman in vigoare si dupa aderarea la UE. Trebuie stiut insa faptul ca acestea se mai pot acorda numai cu autorizarea Comisiei Europene. Ghiseul Bancar anunta ca aceasta obligatie a notificarii ex-ante catre Comisie nu se va aplica ajutoarelor de stat din categoriile exceptate expres prin regulamente speciale.
Este cazul ajutoarelor de stat pentru instruire, ocuparea fortei de munca, IMM-uri, cercetare-dezvoltare pentru IMM-uri, precum si ajutoarelor de minimis, adica ajutoarele al caror cuantum se situeaza sub un anumit plafon valoric (200.000 de euro). Pentru astfel de ajutoare exista obligatia transmiterii de informari la Comisia Europeana, care de asemenea sunt avizate in prealabil de catre Consiliul Concurentei. Institutiei pentru Concurenta "ii revine un rol important, respectiv verificarea modului in care se respecta conditiile impuse de comunitatea europeana. De asemenea, Consiliul Concurentei va avea grija sa nu existe in mediul economic romanesc ajutoare ilegale, care nu au fost autorizate de expertii europeni si va coopera cu Comisia Europeana ori de cate ori va fi nevoie", explica recent, la un seminar, Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.
Astfel, Consiliul Concurentei va transmite Comisiei Europene prin intermediul Reprezentantei permanente a Romaniei pe langa UE si va sustine notificarile masurilor de ajutor ce se intentioneaza a se acorda in Romania de catre diverse autoritati. (D.E.)