Zeci de reprezentanti ai intreprinderilor mici si mijlocii si oficialitati din Romania si Bulgaria s-au intalnit saptamana trecuta la Forumul Calafat - Vidin, pol de competitivitate economica transfrontaliera, unde au incercat sa gaseasca solutii de dezvoltare a zonei.

Evenimentul, organizat de Patronatul Local al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (PLIMM) Calafat, in cadrul Saptamanii Europene a IMM-urilor, s-a desfasurat pe ambele maluri ale Dunarii si a adus fata in fata firme si autoritati locale, unite de acelasi scop: dezvoltarea economica a regiunii si identificarea proiectelor din fonduri europene care ar putea fi derulate impreuna. Prima zi a forumului a avut loc la Vidin, la masa rotunda cu tema "Sprijinul mediului de afaceri - potential de crestere economica", "Identificarea de proiecte transfrontaliere comune". "In Vidin si Calafat, avem probleme similare si dorim sa le rezolvam impreuna. In economia unui stat dezvoltat, IMM-urile aduc 80% din Produsul Intern Brut", a declarat Ionel Dumitrescu, presedintele PLIMM.
Reprezentanta Agentiei de Dezvoltare Vratsa, Mariana Dimitriova, a precizat ca ambele tari deruleaza impreuna un proiect de 26 de milioane de euro, finantat din Fondul de Dezvoltare Europeana, la care participa sapte regiuni din Romania si noua din Bulgaria.
"Este al doilea proiect ca marime pe granitele cele mai lungi din Europa. Proiectul este coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale din Romania", a spus Dimitriova. Aceasta a vorbit si despre proiectele de sute de milioane de euro de care pot beneficia cele doua tari in cadrul programului operational de dezvoltare economica 2007-2013. Romania si Bulgaria vor putea depune proiecte comune in domeniul infrastructurii, resurselor naturale, dezvoltarii sociale si ajutorului tehnic. La primul domeniu, unul dintre cei doi parteneri trebuie sa fie liderul proiectului, iar acesta va gestiona si fondurile primite. Pana acum au fost aprobate 18 proiecte in valoare de cinci milioane de euro, cele mai multe avand ca lider reprezentanti bulgari.

E nevoie de o strategie comuna

Reprezentantii firmelor au discutat si despre problemele pe care le intampina. Gabriel Vladut, directorul general al Centrului de Transfer Tehnologic IPA-CIFATT Craiova, a precizat ca firmele din cele doua tari vor avea concurenti din toata Europa, deoarece Comisia Europeana a oferit acces liber la depunerea proiectelor.
"Se va dilua spiritul acestui program cross-boarder. Participa firme din mai multe tari care copiaza proiectele din alte zone unde au mai lucrat si le aduc la noi, fara sa cunoasca realitatile acestei zone", a spus Vladut. Lucrarile efective s-au tinut pe malul romanesc al Dunarii, la Palatul "Marincu" din Calafat, temele abordate fiind cooperarea IMM-urilor din zonele Calafat si Vidin pentru accesarea unor fonduri europene prin proiecte comune, programele de finantare dedicate intreprinderilor mici si mijlocii sau crearea unor parteneriate publice-private care sa conduca la o dezvoltare durabila a zonei.
"Avem nevoie de finantare, dar nu putem atrage singuri fondurile. Solutia unei astfel de probleme este un parteneriat public-privat", a fost una dintre concluziile enuntate de Vladut. Dezvoltarea zonei Calafat - Vidin si transformarea ei intr-un adevarat pol de competitivitate depinde de vointa politica comuna si implicarea autoritatilor locale, stabilirea unei strategii transfrontaliere clare, cresterea vizibilitatii zonei pentru investitorii straini si identificarea unor proiecte comune romano-bulgare. Evenimentul s-a incheiat cu o croaziera pe Dunare, in zona santierului podului Vidin - Calafat.