Doar 2,24% dintre intreprinderile mici si mijlocii (IMM) au accesat fonduri europene si finantari nerambursabile de la stat, a declarat ieri Leonard Orban (foto), secretar de Stat in Ministerul Integrarii Europene (MIE). "Este un procent extrem de redus. De aceea, IMM-urile trebuie sa se pregateasca mai bine pentru a atrage fondurile structurale care vor fi accesibile din 2007", a spus Orban. In opinia sa, firmele mici si mijlocii trebuie sa aiba in vedere mai ales dezvoltarea afacerii si mai putin consumul. "Sunt manageri de firme preocupati mai mult sa-si cumpere masini sau sa-si construiasca case", a precizat oficialul din MIE.
El a adaugat ca au fost perioade intregi ale economiei in care IMM-urile au beneficiat de mai multe facilitati, dar de care foarte putine firme au profitat. De asemenea, secretarul de Stat a recomandat reprezentantilor IMM-urilor sa cunoasca acquisul comunitar.
In ceea ce priveste legislatia in domeniul impozitarii, oficialul MIE a mentionat ca foarte putini o cunosc cu adevarat.
"Nu mai insistati cu o cota a TVA de 0%, pentru ca legislatia Uniunii Europene prevede cel mai redus nivel al TVA de 5%, dar pentru o lista de produse foarte bine stabilite. Intreprinzatorii trebuie sa cunoasca acest aspect", a exemplificat Orban.
La randul lui, Giorgio Ficcareli, seful unui departament al Delegatiei Comisei Europene la Bucuresti, a declarat ca sectorul IMM-urilor din Romania este sub nivelul din UE, cele mai mari probleme fiind accesul la servicii, finantari si informatie.