Integrarea in Uniunea Europeana va aduce in pragul falimentului in primul rand intreprinderile mici si mijlocii (IMM) implicate in activitatea de productie, ne-a declarat Gabriela Vasile, vicepresedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie (ANIMMC). Potrivit oficialului ANIMMC, s-a facut o supraestimare atunci cand s-a decla-rat ca aproximativ 80% dintre IMM-uri vor disparea de pe piata romaneasca in urma aderarii la UE. Gabriela Vasile ne-a explicat ca numai IMM-urile care desfasoara activitati de productie sunt cele ce vor avea mari probleme dupa integrare. In schimb, potrivit vicepresedintelui Autoritatii pentru IMM-uri, intreprinderile mici si mijlocii care desfasoara activitati de comert (aproximativ 60%) se vor adapta fara probleme si vor face fata cu brio competitiei de pe piata unica.
Vicepresedintele ANIMMC ne-a mai spus ca patronii IMM-urilor trebuie sa vada viitorul cu alti ochi. De aceea, falimentul nu trebuie sa-i sperie, iar acolo unde acesta este inevitabil, o solutie ar putea fi reorientarea activitatii, in speta demararea unei noi afaceri.
De asemenea, Gabriela Vasile a adaugat ca „IMM-urile trebuie sa-si insuseasca mai bine ideea de competitivitate, sa stie sa-si pro-moveze produsele ori serviciile si sa fie bine informate cu privire la toate provocarile existente pe aceasta piata unica europeana“. In prezent, intreprinzatorii romani sunt destul de izolati si nu incearca sa se organizeze in asociatii profesionale care sa le reprezinte interesele si care sa le furnizeze informatiile referitoare la aceste sectoare de activitate. In acest sens, ANIMMC vine in ajutorul acestor intreprinzatori mici si mijlocii prin sustinerea unor programe pentru consolidarea acestor societati.
De altfel, o mare parte dintre aceste programe vor continua si in 2006, bugetul alocat lor fiind de aceasta data mai mare decat cel din acest an. (Maria Vulpe)