Patronii care nu respecta anumite drepturi ale salariatilor risca sa ajunga dupa gratii, potrivit Legii nr. 403 din 2005, care a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Noul act normativ prevede pedepse aspre pentru angajatorii care incalca legislatia muncii si mareste "puterile" legale ale inspectorilor de munca.

Inchisoare pentru folosirea fortei de munca la negru

Potrivit Legii nr. 403, stabilirea in mod repetat, pentru angajatii incadrati in baza unui contract individual de munca, a unui salariu mai mic decit cel minim brut pe tara garantat in plata, care este acum de 3,3 milioane de lei vechi, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la un an sau cu amenda penala. "Aceeasi pedeapsa se va aplica si in cazul refuzului repetat al unei persoane de a permite, potrivit legii, accesul inspectorilor de munca in oricare dintre spatiile unitatii sau de a pune la dispozitia acestora documentele solicitate. De asemenea constituie contraventie si se sanctioneaza cu sume cuprinse intre 4.500 si 9.000 RON persoana care refuza sa permita accesul inspectorilor de munca in unitate si sa le puna la dispozitie actele cerute. In anii anteriori am avut probleme in sensul ca, atunci cind ne duceam in control, personalul refuza sa accepte controlul pina nu venea patronul. Inspectorii de munca au dreptul sa intre in unitati pentru a face verificari la orice ora din zi sau din noapte", a declarat inspectorul sef al ITM Galati, Ionel Petrea. Potrivit prevederilor noului act normativ, pot fi trasi la raspundere directorul, directorul executiv, administratorul, reprezentantul legal sau imputernicitul angajatorului sau agentul economic respectiv. O pedeapsa aspra a fost stabilita si in cazul folosirii repetate de catre un angajator a fortei de munca la negru. Astfel constituie infractiune si se sanctioneaza cu inchisoare de la unu la doi ani sau cu amenda penala utilizarea repetata a unor persoane care desfasoara activitati salarizate fara respectarea dispozitiilor legale care reglementeaza incheierea contractelor individuale de munca. In ceea ce priveste achitarea amenzilor, cuantumul acestora se reduce la jumatate daca angajatorii le achita in termen de 48 de ore de la primirea lor.

Termen-limita pentru depunerea contractelor de munca

Contractele individuale de munca incheiate pentru personalul nou-angajat va trebui sa fie depuse de angajatori la Inspectoratul Teritorial de Munca Galati in termen de 5 zile de la perfectarea acestora, potrivit Legii nr. 403 din 2005. "Legea nr. 403 din 2005, care modifica si completeaza Legea nr. 130 din 1999, elimina unele obligatii ale angajatorilor introducind altele in relatia cu inspectorii de munca si aduce clarificari in legatura cu faptele care constituie contraventii. Astfel angajatorii sint obligati sa depuna la inspectoratele teritoriale de munca, in termen de 5 zile de la perfectarea acestora, actele privind incheierea, executarea, suspendarea, modificarea si incetarea contractelor individuale de munca. De asemenea acestia sint obligati sa depuna lunar dovezile de calculare a drepturilor salariale, pina pe data de 25 a lunii urmatoare pentru care se face plata acestora, fara sa mai fie necesar sa prezinte si copii de pe statele de plata a contributiilor. In premiera dovezile de calculare pot fi trimise si in sistem digital ", a precizat Ionel Petrea.

Neachitarea comisionului poate duce la executarea silita

Potrivit noului act normativ, firmele care n-au achitat comisionul datorat catre ITM pentru gestionarea si evidenta cartilor ce munca pot fi executate silit de catre inspectorii de munca. "Angajatorii au obligatia sa calculeze comisionul si sa depuna lunar la Inspectorat o declaratie fiscala privind stabilirea comisionului, depunerea acesteia si plata lui urmind sa se faca pina la data de 25 a lunii urmatoare celei pentru care este datorat", a adaugat inspectorul sef al ITM. Comisionul perceput de ITM Galati este de 0,75% din fondul lunar de salarii in cazul angajatorilor carora le pastreaza si completeaza carnetele de munca si de 0,25% din fondul lunar de salarii pentru angajatorii carora le verifica si certifica legalitatea inregistrarilor efectuate de catre acestia.