Mai toti angajatii SC Saralex Grup SRL, societatea care patroneaza casele de schimb valutar din Craiova renumite pentru numarul de clienti inselati cu diferite sume de bani, au fost scosi de sub urmarire penala.

Odata cu aparitia caselor de schimb valutar ale SC ALLROM 2003 in Craiova, in anul 2005, au inceput sa curga si reclamatiile la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj si la Politie. Pe atunci, casele de schimb valutar patronate de bucuresteanul Alexandru Podgoreanu induceau in eroare clientii prin metoda comisionului ascuns. Spre sfarsitul anului 2005, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a dat un ordin prin care s-a impus agentilor economici care efectueaza operatiuni de schimb valutar sa il includa in valoarea de vanzare/cumparare afisata. In luna decembrie 2005, casele de schimb ALLROM au fost inchise de OJPC Dolj, insa au reaparut in aprilie 2006 pe numele SC Saralex Grup SRL, patronata tot de Alexandru Podgoreanu. Pana in aprilie 2007, cand ANPC a emis un ordin prin care clientii caselor de schimb valutar sunt obligati sa semneze inaintea tranzactiei un formular in care sunt specificate suma schimbata, cursul si valoarea in lei, sute de persoane au "muscat" momeala aruncata de aceste case de schimb. Cateva dintre ele au sesizat OJPC Dolj, unii, in general cei care au pierdut sume mai mici au preferat sa nu faca nimic, si doar o parte au sesizat politia. Potrivit IPJ Dolj, intre 2005 si inceputul anului 2008, la Sectia 1 Politie Craiova au fost depuse peste 400 de plangeri privind casele de schimb valutar ale lui Podgoreanu.

Invinuitii, scosi de sub urmarire penala

Politistii care au primit reclamatiile la acea vreme au povestit ca au intalnit situatii in care oamenii sesizau ca au ramas fara banii stransi pentru inmormantari sau pentru spitalizarea copiilor. Totusi, in putine cazuri dintre sutele de sesizari politistii au putut strange probe, pentru ca metoda de inselatorie practicata de casele de schimb valutar Allrom sau Saralex era acoperita de lege. In unele cazuri, care au si fost conexate intr-un dosar deschis pe numele a trei persoane - Alina Anton, Elena Geanta si Ionut Zgaroi, casieri la casele de schimb din Craiova ale lui Podgoreanu, pentru comiterea infractiunii de inselaciune in forma continuata politistii au reusit sa stranga suficiente probe. Desi dosarul a fost intocmit foarte bine si chiar daca, initial, procurorul a dispus inceperea urmaririi penale impotriva celor trei casieri, in final a dispus scoaterea de sub urmarire penala. Politistii au explicat ca dosarul cuprindea suficiente probe impotriva celor trei, chiar si declaratiile "smulse" unor angajati ai firmei care asigurau paza la aceste case de schimb valutar, care au recunoscut ca primeau un comision din "tepele" date clientilor, daca indeplineau anumite sarcini.
Dosarul intocmit de politistii Sectiei 1 a ajuns la Parchetul de pe langa Judecatoria Craiova pe 1 noiembrie 2007 cu propunere de trimitere in judecata a celor trei angajati ai Saralex. Reprezentantii Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova au explicat ca, pe 24 aprilie 2008, s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a celor trei invinuiti. "Pe baza probelor administrate in dosar s-a stabilit ca nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune. S-a dispus prin ordonanta scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor", a precizat procuror Mirela Voinea, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe langa Judecatoria Craiova. Procurorul care s-a ocupat de dosar a mentionat in ordonanta ca "partile vatamate puteau lua cunostinta de cursurile de schimb afisate conform normelor in vigoare la acea data", dar si ca pagubitii si-au asumat riscul de a incheia tranzactia pe baza afirmatiilor casierilor, afirmatii care nu puteau sa ii induca in eroare daca observau cursul afisat la casele de schimb.

Alte dosare, aceeasi soarta

Dupa aparitia ordinului din 2007 al ANPC care obliga clientii caselor de schimb valutar sa semneze inaintea tranzactiei un formular in care sunt specificate suma schimbata, cursul si valoarea in lei, Podgoreanu a gasit alte metode prin care si-a inselat clientii. Tot de atunci, politistilor le-a fost si mai greu sa intocmeasca dosare care sa fie luate in seama de procurori, mai ales ca persoanele care au sesizat politia ca au fost inselate semnasera si formularul, adica isi dadusera in scris acordul sa schimbe la un curs mai mic decat credeau. Potrivit reprezentantilor IPJ Dolj, in 2008 au fost intocmite patru dosare penale pentru comiterea infractiunii de inselaciune pe numele angajatilor caselor de schimb Saralex, insa de aceasta data in toate procurorii au dispus neinceperea urmaririi penale. De asemenea, de la inceputul acestui an, Serviciul de Investigare a Fraudelor Dolj a primit 22 de plangeri de la tot atatea persoane care au sesizat ca au fost inselate cu diverse sume de bani atunci cand au schimbat euro la casele Saralex.

Inselaciunea
Conform Codului Penal, inselaciunea este definita ca fiind inducerea in eroare a unei persoane, prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust. Daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.