Cum era de asteptat, pericolul gripei aviare a adus prejudicii economiei romanesti, in special activitatilor de turism. Potrivit unor calcule realizate de Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT), agentiile de turism au acumulat pierderi de un milion de euro si aproximativ 1.500 de anulari ale rezervarilor facute de turisti, in urma depistarii virusului gripei aviare pe teritoriul Romaniei. Cei mai multi turisti care au renuntat la sejururile pe care le planificasera in Romania provin din tari europene cum ar fi Germania, Marea Britanie, Italia si aveau ca destinatie finala in special Delta Dunarii.
Presedintele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), Daniel Vasilescu, ne-a declarat ieri ca, intr-adevar, cei care au cel mai mult de suferit sunt investitorii din Delta Dunarii, care in ultimii ani au investit sute de mii de euro in zona. „Foarte multi turisti veneau sa vaneze si sa pescuiasca in Delta, sporturi din care se scoteau foarte multi bani“, a explicat presedintele FPTR. Potrivit ANAT, aceasta situatie va amplifica scaderea numarului de turisti straini care au ales ca destinatie Romania, in 2005. In primele sase luni ale anului, numarul de vizitatori straini a scazut cu 6,7% fata de perioada similara din 2004, ajungand la circa 2,5 milioane de sosiri. In ceea ce priveste fluxul de vizitatori din state ale Uniunii Europene, acesta a avut o evolutie descendenta, fiind inregistrate 1,3 milioane de sosiri, in scadere cu 9,1% fata de primul semestru de anul trecut.
Exista insa si sanse de revigorare a turismului in Delta. Vestea buna vine dinspre Ministerul Agriculturii. Pescuitul sportiv a fost redeschis ieri in zona Deltei, potrivit unei decizii a Comandamentului Central Antiepizootic. Reamintim ca pescuitul sportiv in Delta Dunarii a fost interzis dupa ce au fost semnalate cele doua focare de gripa aviara in localitatile tulcene Ceamurlia de Jos si Maliuc.