Retrocedarile haotice de la Statiunea Simnic incep sa-si arate coltii. Conducerea Statiunii a chemat ieri politia dupa ce proprietarul terenului pe care ar urma sa se deschida hipermarketul Carrefour, Silvian Cristescu, a tocmit o firma sa prospecteze geologic pamantul. Cristescu este nimeni altul decat fostul vicepresedinte al clubului de fotbal Universitatea Craiova.

Scandal cu politisti si cercetatori ieri, la marginea Craiovei, langa centura ocolitoare a orasului. Directorul Statiunii Simnic, Constantin Gavan, a chemat fortele de ordine, deoarece mai multi muncitori ai unei firme de prospectiuni geologice intrasera pe un teren de cateva hectare, cultivat cu grau, si montasera mai multe sonde de explorare. "Ne-am trezit cu ei aici. Terenul a fost retrocedat  prin controversatele hotarari ale Comisiei Judetene de la Prefectura Dolj, pe care le-am contestat si castigat la Judecatoria Craiova. Noi administram acest pamant, am cultivat grau pe el si ei intra sa-l distruga. Domnul Cristescu m-a amenintat ca ma face el pe mine", a declarat directorul Statiunii. Reprezentantii societatii care prospectau terenul au declarat ca nu stiau despre nici un litigiu. "Terenul este al domnului Silvian Cristescu, dar noi avem contract de prospectiuni cu firma Expan Commerce din Bucuresti, reprezentantul hipermarketului Carrefour. Am inteles ca vor sa construiasca aici un magazin. Nu ni s-a intamplat niciodata sa avem astfel de probleme prin tara si colaboram cu cei de la Carrefour foarte bine. Daca nu se rezolva situatia, noi vom pleca, doar nu o sa pierdem vremea pe aici", a declarat Nicola Nicolaites, patronul societatii Eco Geo Prest, firma cu sediul in Bacau. Dupa sosirea politistilor, chemati in ajutor de conducerea Statiunii, firma si-a strans acareturile si dusa a fost. Cei care au ramas sa se razboiasca de fata cu politistii au fost reprezentantii Statiunii si proprietarul Silvian Cristescu.

Cum a ajuns Cristescu sa aduca un hipermarket la Craiova

Potrivit documentelor prezentate politiei, Cristescu a cumparat in octombrie anul trecut circa treizeci de hectare de pamant de la Bratu Stefan si Gheorghe, doua persoane care au fost puse in posesie de Comisia Locala din Simnic dupa aparitia scandalului legat de retrocedarile dubioase, relatat pe larg de GdS. Imediat dupa ce au primit titlurile de proprietate, acestia i-au vandut terenul lui Cristescu in schimbul a 800.000 de lei. La un calcul simplu, rezulta ca fostul vicepresedinte al Universitatii Craiova a dat un adevarat tun imobiliar, achizitionand metrul patrat de teren cu infima suma de 2,6 lei. Intrebat cum a ajuns sa negocieze cu gigantul Carrefour, Cristescu a spus ca totul s-a derulat prin intermediul agentiei sale imobiliare. "Nu am semnat inca nimic cu cei de la Carrefour. Eu am platit 20.000 de lei firmei de prospectare pentru a oferi garantii Carrefour ca terenul este bun pentru constructii. Acum, eu am ramas pagubit cu acesti bani din cauza faptului ca societatea din Bacau a plecat. Nu stiu ce sustine directorul Statiunii, dar eu sunt proprietarul terenului. Am extras ca terenul este liber de sarcini. Daca justitia nu-mi va da castig de cauza, voi merge pana la CEDO", a declarat Cristescu. Referitor la Carrefour, acesta a precizat ca hipermarketul doreste o suprafata de 10-12 hectare. "De la ei am si aflat de litigiu, pentru ca nu stiam. Iau in calcul ori sa le vand suprafata de teren, ori sa le-o inchiriez. Daca nu mai vin aici, o sa-mi deschid o ferma de animale. Cat despre directorul Statiunii, o sa-i fac plangere penala dupa ce o sa ma consult cu avocatul", a mai spus Cristescu. Intr-un comunicat de presa trimis pe adresa GdS, conducerea Statiunii s-a plans de lipsa de reactie a politistilor chemati la fata locului. "Mentionam ca am apelat la organele de politie competente (Sectia 4 Craiova - n.r.), care insa considera ca in fata proprietatii publice a statului prevaleaza proprietatea privata a cetateanului, care invoca un titlu de proprietate emis pe un teren al carui regim juridic este acela de bun-domeniu public al statului", se arata in comunicatul respectiv. Seful Sectiei 4, Silvian Modranga, a declarat ca politia nu a luat inca o decizie cu privire la suspendarea lucrarilor de prospectare. "Situatia e la mijloc. Daca Silvian Cristescu este proprietar, il lasam sa continue", a spus Modranga.