Banca Mondiala va acorda societatii Hidroelectrica un credit in valoare de 66 de milioane de euro, garantat de statul roman, pentru reabilitarea hidrocentralei Lotru. Proiectul de reabilitare vizeaza mentinerea energiei furnizate de centrala la necesarul actual, de 510 MW, pentru urmatorii 20 de ani.
Creditul are un termen de rambursare de 17 ani, cu perioada de gratie de cinci ani, iar dobanda este variabila si se calculeaza in functie de rata interbancara pe piata londoneza, LIBOR. Totodata, Hidroelectrica va primi si asistenta tehnica pentru dezvoltarea institutionala si implementarea proiectului.
Aceasta este prima finantare dintr-un total de un miliard de dolari prin care Banca Mondiala va sprijini programul a€žComunitatea Energetica a Europei de Sud-Esta€œ. Programul are ca obiectiv integrarea sistemelor energetice ale statelor din sud-estul Europei in piata interna a Uniunii Europene, prin implementarea unor investitii prioritare si asistenta tehnica. Comunitatea Energetica este organizata pe baza unui memorandum de intelegere semnat la Atena la sfarsitul lui 2003.
Banca Mondiala a acordat Romaniei din 1990 finantari in valoare totala de 4,2 miliarde de dolari, programul de imprumuturi pentru perioada 2004-2005 fiind estimat sa atinga cea mai mare valoare de pana acum, de aproape 850 de milioane de dolari. Potrivit institutiei financiare internationale, imprumutul pentru Hidroelectrica a fost aprobat joi de Consiliul Directorilor Executivi ai Bancii.