De ieri, hartia de ziar s-a scumpit, iar in perioada imediat urmatoare vor avea loc majorari de preturi la celuloza, la hartie de scris si de ambalat. In martie vor urma alte cresteri de pret la mobila. Exportatorii din industria de profil sunt cel mai grav afectati. Ei nu pot explica partenerilor externi de ce in mod nejustificat furnizorul Romsilva a marit tarifele cu 60%.
Cea mai mare fabrica de hartie de ziar din tara, Letea Bacau, a crescut de ieri preturile cu 2,2%, aproximativ 10 euro/tona, ne-a declarat Dan Ciule, directorul comercial al fabricii. Ciule ne-a mai spus ca pretul hartiei de ziar trebuia sa creasca cu 12-13%, dupa scumpirea lemnului pe picior practicata de Romsilva. El a aratat ca fabrica de la Letea va acoperi diferenta de pret, aproximativ 10 procente, prin reducerea cheltuielilor care nu sunt legate direct de fluxul de productie.

Mobila se scumpeste cu maximum 6%

In cazul mobilei, majorarile de pret se vor practica cel mai probabil de la 1 martie (pentru ianuarie si februarie mai exista stocuri) si vor varia intre 5 si 6%, ne-a declarat Aurel Rizea, presedintele executiv al Asociatiei Producatorilor de Mobila din Romania (APMR). El a adaugat ca in aceasta industrie “vor fi si societati care vor da faliment, iar restul nu vor putea sa faca mariri de salarii“. Rizea spune ca cei mai afectati de recenta scumpire sunt exportatorii de mobila. Pe de alta parte, presedintele APMR a mai aratat ca, la ora actuala, producatorii de mobila nu pot sa scumpeasca produsele lor decat cu maximum 6%. “Interesul nostru este sa nu scumpim pentru ca mobila la intern se vinde greu. Nu vom mai avea profit si in nici un caz nu vom mai face investitii in retehnologizare,“ a apreciat Rizea.

Preturile la hartie si celuloza cresc in medie cu 15%

La randul sau, Constantin Chiriac, presedintele Patronatului din Industria de Celuloza si Hartie (ROMPAP), ne-a declarat ca hartia de scris, de ziar si de ambalat, precum si celuloza se vor scumpi in perioada imediat urmatoare in medie cu 15%.

Care este cauza scumpirilor?

Majorarea preturilor de pornire a licitatiilor la masa lemnoasa pe picior, aplicate de Regia Nationala a Padurilor Romsilva in cursul anului trecut, au facut ca pretul de adjudecare a masei lemnoase sa creasca cu 60%. Cele patru asociatii patronale din industria de profil care utilizeaza lemnul ca materie prima de baza - Asociatia Patronala a Forestierilor din Romania (ASFOR), Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR), Asociatia Producatorilor de Stratificate din Romania (APSR) si Patronatul din Industria de Celuloza si Hartie (ROMPAP) - arata ca, asa cum au anticipat, preturile de adjudecare a masei lemnoase au crescut masiv. Surpriza este cu atat mai mare cu cat, desi RNP Romsilva anuntase o majorare cu 40% a pretului de pornire, la licitatiile organizate pretul de adjudecare a fost cu aproximativ 60% mai mare decat la licitatiile din 2003.
Patronatele acuza Romsilva ca a majorat nejustificat pretul de pornire a licitatiilor, fapt ce va conduce la mariri de preturi la toti consumatorii finali.

Bustenii romanesti costa cat cei din Franta

Preturile la unele sortimente, rezultate in urma licitatiilor, au atins si chiar au depasit pretul unor produse similare din tari din Uniunea Europeana, iar la altele preturile sunt compatibile, este de parere presedintele ROMPAP. La randul sau, Ioan Sberea, presedintele ASFOR, ne-a spus ca la anumite sortimente de busteni pretul de vanzare se situeaza la nivelul practicat in Franta.