Incertitudine si debandada, aceasta este atmosfera la nivelul conducerilor institutiilor botosanene cu subordonare guvernamentala. Unii directori si-au dat demisia si nu au inca un inlocuitor, altii au anuntat ca sint dispusi sa renunte la functiile pe care le detin, dar continua sa vina la lucru ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, altii, care initial au anuntat ca pleaca, s-au razgindit si nu mai sint dispusi sa lase locul altora.

Desi o multime de sefi ai unitatilor aflate in coordonarea Prefecturii s-au pus la dispozita prefectului, doar doi dintre ei au renuntat efectiv la functii. Este vorba de Tamara Ciofu, directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) si Constantin Onofrei, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului (APM). Noua putere nu a numit insa un sef nou la nici una dintre aceste institutii. La DSP fosta directoare a plecat in concediu, conducerea fiind lasata in grija adjunctului Viorel Gasan, iar la APM si reprezentantii Prefecturii au dificultati in a preciza cine conduce Agentia.

Gheorghe Maga, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP), Paul Mustiata, director executiv adjunct al DGFP, Constantin Manolache, inspectorul scolar general, Ioan Toma, directorul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), Dana Petrariu, directorul Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniul Cultural National, Corneliu Daniliuc, comisarul sef al Garzii de Mediu, l-au informat pe prefect in ultimele doua saptamini ca sint dispusi sa plece din posturile pe care le detin, dar nici unul dintre acestia nu au parasit efectiv birourile de directori. Ei vin in continuare la lucru ca si cum nu s-ar fi intimplat ceva deosebit. "O demisie inseamna sa ramin acasa, intrucit as iesi din corpul functionarilor publici. S-a intrat intr-o zona fara iesire si trebuie gasita o solutie pentru ca nu ne pot trimite pe toti acasa. Este o chestiune foarte sensibila ", declara Gheorghe Maga. El intelege ca exista o noua coalitie guvernamentala care vrea sa isi puna in aplicare programul cu oameni noi, dar spune ca trebuie identificata o cale pentru ca oamenii care pleaca sa nu ramina fara serviciu. Gheorghe Maga continua sa vina la serviciu si sa munceasca dupa programul obisnuit din ultimii patru ani. Acelasi lucru il face si Ioan Toma. El a fost unul dintre primii directori care l-au anuntat pe prefect ca renunta la functie, dar la mai bine de o saptamina dupa ce a facut acest lucru este tot director. "Astept sa se numeasca secretarii de stat si dupa aceea imi dau demisi ", afirma seful DADR. Acesta isi doreste sa activeze tot in cadrul DADR, pe postul de consilier. Corneliu Daniliuc a fost chiar ieri la prefect si l-a informat ca se pune la dispozitia noii puteri. "Unde voi fi util, acolo voi lucr ", afirma comisarul sef al Garzii de Mediu. Ieri a fost a doua oara cind l-a anuntat de cele mentionate pe reprezentantul Guvernului in judet, dar institutia in cauza tot el o conduce.

Neoficial, unii dintre sefii mentionati au recunoscut ca incep sa isi piarda din autoritatea pe care o aveau fata de angajati. Ei sustin ca acestia nu mai raspund foarte prompt la comenzi si asteapta plecarea lor. Majoritatea directorilor inteleg ca trebuie sa plece, dar isi doresc un post de adjunct sau macar sa ramina in cadrul institutiilor. Daca si-ar da demisia, cei mai multi dintre ei ar ramine fara loc de munca, ei sustinind ca nu li s-au pastrat posturile de executie si ar trebui sa plece din cadrul unitatilor pe care inca la conduc.

Directoriada declansata de noua coalitie guvernamentala a iscat si situatii mai putin intilnite. Astfel, saptamina trecuta prefectul a anuntat ca si Teodor Dimitriu, directorul Agentiei Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) si-a aratat disponibilitatea de a renunta la post. Dupa doar citeva zile, seful AJOFM declara ca el nu a spus vreodata ca renunta la functie si ca probabil a fost inteles gresit. Teodor Dimitriu are contract-angajament cu forurile superioare de la Bucuresti incheiat inclusiv pe 2005 si nu intentioneaza sa renunte la post. "Daca imi dau demisia recunosc ca am facut ceva, ori eu n-am facut nimic rau. Eu nu fac politica PSD, a Aliantei, a PUR-ului, fac politica Guvernului pe baza actelor normative emise de partidul aflat la putere ", explica directorul AJOFM.

Formatiunile aflate in noul arc guvernamental nu au reusit sa numeasca nici un nou director la aproape doua luni de la cistigarea alegerilor prezidentiale, lucru care creeaza toata aceasta stare de incertitudine. Iesirea din aceasta nu pare sa fie una foarte rapida, atit timp cit partidele din coalitie nu au incheiat nici macar protocolul de colaborare intre conducerile centrale. Abia dupa ce se semneaza acesta vor fi demarate discutii pe plan judetean. In schimb, se vehiculeaza o multime de nume ale potentialilor noi sefi. "Sint directori de institutii publice care si acum au in masini materiale de propaganda cu PSD. Cum sa aplicam programul de guvernare cu acesti oameni? Stiu ca este o perioada de instabilitate care nu face foarte bine institutiilor respective. Este haos ", recunoaste prefectul Ion Diaconu. Acesta mai spune ca este totusi greu sa gasesti oameni potriviti pentru fiecare functie si ca se incearca si gasirea unor solutii convenabile pentru cei care pleaca. In premiera, prefectul spune si ca nu vor fi schimbati toti sefii de institutii guvernamentale, fara sa precizeze insa care vor fi cei ramasi. Primul director al noii puteri care se asteapta sa fie instalat este o femeie, doctorul Rodica Bontas, consilier judetean PNL, care ar urma sa preia conducerea DSP.