Comisarii Garzii Financiare Bihor au inceput, de luna trecuta, o ampla actiune de control la societatile care se ocupa cu producerea, comercializarea si utilizarea materialelor de constructii. Este vorba de partea de materiale solide (caramida, tigla), partea de prelucrare a betoanelor, aprovizionarea cu ciment si var, precum si firmele de constructii.
Calin Gal, comisarul-sef al GF Bihor, ne-a declarat ca se intreprind verificari permanente. "Pana acum am verificat 30 de societati comerciale si am aplicat amenzi in valoare de 120.000 de lei, in principal pentru proasta gestionare a materialelor de constructii si intocmirea documentelor de organizare si desfasurare a activitatilor (devize, foile de magazie etc.). In domeniul constructiilor putem spune ca se lucreaza haotic. De asemenea, un accent deosebit il punem pe materialele importate pe care trebuie sa le verificam in totalitate", a precizat seful GF Bihor.
In contextul evolutiei dinamice a sectorului constructiilor, dar si al problemelor care ameninta dezvoltarea acestui sector, nevoia de organizare eficienta este stringenta. Or, acum, situatia este haotica. Exact la aceasta nevoie de organizare mai buna intentioneaza sa raspunda unificarea a doua dintre asociatiile patronale din domeniul constructiilor, si anume Patronatul Societatilor din Constructii si Patronatul Producatorilor de Tamplarie Termoizolanta. Activitatea noii structuri - care va purta numele de Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) - vizeaza combaterea unei probleme de actualitate in acest sector, si anume criza fortei de munca. Federatia a comunicat ca, la ora actuala, necesarul de forta de munca este de circa 800.000 de muncitori, in timp ce, la modul real, ceva mai mult de jumatate sunt activi in tara. In acest context, pentru a face fata lipsei acute de forta de munca, societatile de constructii vor trebui sa apeleze la noi metode si tehnologii, care sa le permita realizarea aceleiasi lucrari cu mai putini muncitori.
Licitatii mai drastice pentru eradicarea "firmelor de casa"
Pentru a aduce inapoi muncitorii din strainatate, o masura ar consta intr-o serie de facilitati acordate de firmele angajatoare, cum ar fi: acordarea de sprijin in constructia unei case sau in educarea copiilor celor reintorsi in tara in domenii conexe sectorului constructiilor. In ceea ce priveste cresterile salariale in acest sector, la momentul de fata avem de-a face cu un proces complicat, intrucat firmele de profil sunt inscrise intr-un cerc vicios: pentru a da salarii mai mari muncitorilor, ele trebuie sa aiba cat mai multe lucrari si, prin urmare, sa participe la cat mai multe licitatii. Or, o conditie necesara in cadrul unor astfel de licitatii consta in anuntarea unor costuri cat mai mici de derulare a lucrarii, ceea ce constrange posibilitatea de a acorda cresteri salariale. In acest sens, Asociatia Romana a Antreprenorilor de Constructii a comunicat ca, in ritmul in care evolueaza lucrurile la ora actuala, in 2009, salariile din constructii vor atinge un nivel dublu fata de anul in curs.
O alta problema luata in discutie de membrii FPSC a fost eliminarea concurentei neloiale din domeniul constructiilor, prin eradicarea "firmelor de casa", a celor favorizate pentru lucrarile publice si alte lucrari si eradicarea muncii la negru. In ceea ce priveste masurile concrete care vor fi implementate pentru realizarea acestui obiectiv, FPSC vizeaza introducerea unor regulamente mult mai drastice pentru licitatiile din constructii. In acest fel, firmele de profil vor fi obligate sa demonstreze ca dispun de capacitatile tehnice de realizare a unei lucrari, atat din punctul de vedere al numarului de muncitori, cat si din perspectiva dotarilor tehnologice. Un alt punct de pe agenda de lucru a noii structuri consta in legiferarea acestui domeniu conform standardelor UE - atat prin certificarea profesionala a intreprinderilor si produselor, cat si prin introducerea unor asigurari profesionale in constructii. La ora actuala functioneaza 14 organisme de certificare, acestea au certificat peste 570 de produse din toate cele 170 de familii de produse existente. In ceea ce priveste procesul de aliniere la standardele UE, FPSC a solicitat eliminarea fiscalitatii excesive din domeniu (legislatia prevede ca o companie sa-si certifice fiecare element dintr-o serie de produse similare, ceea ce duce la costuri amplificate inutil).