Conducerea RAPAS Oradea a luat decizia, la solicitarea Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bihor care a trimis adresa nr. 4.562 din 11 mai 2007 pe baza raportului de evaluare, si datorita directivelor Regulamentului European 854/2004 privind respectarea normelor in activitatea de vanzare a carnii si produselor din carne, sa inchida, incepand cu 1 iunie, hala de carne din Piata Cetate, considerata improprie pentru comercializarea carnii.
Decizia a produs nemultumirea celor 37 de comercianti de carne, mai ales ca acestia semnasera contracte individuale cu RAPAS pentru tot anul 2007. Acestia ne-au declarat, ieri, ca nu este corect modul in care au fost determinati sa semneze rezilierea contractului incepand cu 2 iunie. "A venit la noi, miercuri, seful de piata si ne-a spus ca trebuie sa semnam un document prin care suntem de acord cu renovarea halei de carne si cu modernizarea ei. El ne-a spus ca hala va fi inchisa o luna de zile dupa care va fi redeschisa si ne vom putea desfasura activitatea in alte conditii. Ca niste prosti am semnat actul care ne-a fost pus in fata, dar dupa aceea am aflat ca de fapt am semnat notificarea de reziliere unilaterala a contractului de inchiriere. Imediat ne-am adresat conducerii RAPAS care ne-a spus ca nu este vorba despre o inchidere pentru o luna, ci de una definitiva. Va dati seama cum am ramas cu totii. Intelegem ca trebuie sa se faca modernizari, sa se asigure conditii europene, chiar noi insine am vrut sa participam financiar la imbunatatirea conditiilor de comercializare, dar nu am fost lasati. Acum vor sa ne alunge din hala fara sa ne asigure alte spatii. Va dati seama ca noi taiem circa 50 de porci pe zi, colaboram cu crescatorii de porci persoane fizice si cu abatoarele, exista intre noi un lant care va avea de suferit de pe urma acestei masuri", ne-au declarat in cor comerciantii din hala de carne.
Comerciantii vor protesta la Primaria Oradea
Comerciantii au intocmit o lista semnata de 33 de persoane, prin care imputernicesc Asociatia Comerciantilor din Piete Bihor sa poarte discutii cu Primaria Oradea pentru ca masura inchiderii sa nu se produca pana la finele anului, desi ei primisera la inceputul anului asigurari ca isi vor putea desfasura activitatea in conditiile actuale pana in 2009. In semn de protest fata de decizia RAPAS si fata de modul in care au fost pacaliti sa semneze actul privind rezilierea unilaterala a contractului, comerciantii au afisat pe hala de carne si inauntrul halei afise pe care scrie "Nu ne luati hala de carne". Nu este de neglijat nici faptul ca fiecare comerciant plateste, pentru fiecare vitrina frigorifica si pentru curent, circa 600 de lei, in cazul unei vitrine mici, si 800 de lei in cazul vitrinelor mari, ceea ce inseamna peste 20.000 de lei bani virati in vistieria RAPAS, bani care nu sunt deloc de neglijat.
Ioan Hirte, seful RAPAS,
ne-a declarat tot ieri ca azi, impreuna cu seful DSVSA Bihor, se va intalni cu primarul Petru Filip pentru a se lua decizia definitiva in ceea ce priveste situatia halei de carne, daca se va inchide sau nu, si daca se va inchide ce se va intampla cu comerciantii. De asemenea, tot azi comerciantii vor veni si ei la Primarie sa vorbeasca cu primarul, sa-si sustina punctul de vedere.