Articolele de imbracaminte purtate sau uzate, precum si articolele textile purtate sau uzate trebuie supuse operatiunilor de curatare, dezinfectie si dezinsectie inainte de comercializare si distribuire gratuita, iar fiecare lot de imbracaminte trebuie insotit de un document care sa certifice acest lucru, stabileste o hotarare adoptata ieri de Guvern. Operatiunile de curatare, dezinfectie si dezinsectie vor fi efectuate de catre persoane fizice sau juridice specializate in domeniu, se arata in comunicatul emis ieri de Guvern.
Comerciantii de astfel de produse sustin ca aceste operatiuni le vor crea costuri suplimentare si ca vor fi nevoiti sa mareasca preturile cu pana la 10%, in functie de tarifele pe care le vor practica firmele specializate in dezinfectie.
Acestia nu inteleg de ce Executivul le impune sa dezinfecteze hainele, din moment ce acestea vin deja dezinfectate de la furnizorii din strainatate. In plus, un comerciant angro din Valcea ne-a declarat ca in Germania tarifele pentru astfel de servicii sunt modice si sunt suportate de cei care colecteaza hainele, si nu de comercianti. Acesta nu vede cu ochi buni initiativa Guvernului, considerand ca cele cateva firme care vor avea dreptul sa faca dezinfectie vor folosi mai mult "apa chioara", cum s-a procedat in cazul gripei aviare.
Guvernantii sustin ca acest act normativ are scopul de a inlatura riscurile majore pentru sanatatea populatiei, protejarea de afectiuni dermatologice sau alergice, iar textilele care nu respecta conditiile prevazute in acest act vor fi considerate periculoase si vor fi retrase de pe piata. Mai mult, textilele aflate in stoc la data intrarii in vigoare a actului normativ pot fi comercializate sau donate in maximum trei luni.

Hainele la mana a doua, o afacere buna

Comerciantii de imbracaminte la mana a doua sustin ca afacerea lor este una "relativ buna, intrucat piata cere asa ceva, lumea fiind inca saraca". In plus, "unele produse second-hand sunt de "firma", fiind mai bune decat produsele chinezesti noi. Asa ca oamenii sunt multumiti ca pot cumpara ceva bun la un pret convenabil", declara comerciantul din Valcea. Comerciantii de imbracaminte second-hand vor fi controlati de catre reprezentantii Protectiei Consumatorului si ai Garzii de Mediu.