Statul va garanta creditele de 500 de milioane de euro ale Oltchim, in proportie de 80%. Executivul a decis transformarea datoriilor companiei catre AVAS in actiuni.

Guvernul va garanta in proportie de 80% creditele care urmeaza sa fie contractate de combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, in valoare de aproape 500 de milioane de euro, si va incepe procedurile pentru conversia in actiuni a datoriilor companiei fata de AVAS, potrivit premierului Emil Boc. El a avut ieri o discutie cu conducerea companiei, la sediul Oltchim, si a anuntat la finalul intalnirii masurile pe care guvernul le va aplica in perioada imediat urmatoare pentru sprijinirea combinatului. Una dintre aceste masuri anuntate de premierul Emil Boc este aprobarea unui memorandum, in urmatoarea sedinta de guvern, pentru acordarea unei garantii de stat de 80% la programul de investitii al companiei, stabilit la aproape 500 de milioane de euro, si conversia datoriilor Oltchim catre Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. AVAS a preluat de la Ministerul Finantelor, in 2002, o creanta cu o valoare nominala de 508,6 milioane de lei, respectiv 155,7 milioane de dolari, provenita din executarea garantiilor emise de stat pentru imprumuturile externe contractate de societate. In urma viramentelor realizate de Oltchim la solicitarea AVAS, a fost recuperata suma de 181.542 de lei, echivalentul a 69.808 dolari, soldul actual al creantei detinute de AVAS fiind de 508,48 milioane de lei, echivalentul a 155,66 milioane de dolari, la cursul de schimb leu/dolar de la data preluarii creantelor. La soldul acestei creante se adauga obligatia de plata a Oltchim catre AVAS a unei sume de circa zece milioane de dolari, reprezentand valoarea dobanzii pentru perioada 28 noiembrie 2003 - 28 septembrie 2006. Valoarea creantei AVAS la Oltchim se ridica la circa 165 de milioane de dolari.

Guvernul va garanta 50 de milioane de euro pentru preluarea petrochimiei de la Arpechim

Alta decizie anuntata este acordarea unei garantii de stat de aproximativ 50 de milioane de euro, pentru preluarea petrochimiei de la rafinaria Arpechim a Petrom.
Oltchim va prelua petrochimia de la Arpechim pana la sfarsitul lunii august, printr-o tranzactie de 62 de milioane de euro, suma care nu include datoriile companiei din Ramnicu Valcea catre Petrom, proprietarul rafinariei. Directorul general adjunct al Oltchim, Radu Olaru, a declarat ieri ca valoarea achizitiei este de 62 de milioane de euro, exceptand datoriile Oltchim catre Petrom, de 28 de milioane de euro. "Suma de 62 de milioane de euro include achizitia efectiva a petrochimiei, capitalul de lucru si revizia instalatiilor", a spus Olaru.
Potrivit acestuia, Oltchim discuta cu mai multe banci pentru contractarea imprumutului aferent achizitiei petrochimiei si va negocia cu Petrom esalonarea datoriei. Ministrul economiei, Adriean Videanu, a declarat ca preluarea petrochimiei de la Arpechim va fi incheiata pana la sfarsitul lunii august, dupa ce Oltchim va primi garantia Eximbank pentru imprumutul care va fi contractat pentru cumpararea activului.
"Preluarea poate avea loc oricand, pana la sfarsitul lunii august. In prezent se asteapta garantia Eximbank", a spus Videanu. Olaru a estimat, la randul sau, ca tranzactia va fi incheiata pana la sfarsitul lunii august.

Program de restructurare

In luna iunie, Consiliul de Administratie al Oltchim a decis diminuarea salariilor cu 15% pentru trei luni, trimiterea in somaj tehnic a 1.400 de salariati in lunile iulie si august si concedierea colectiva a 500 de salariati incepand cu 1 septembrie. Decizia a nemultumit angajatii companiei, iar cateva sute de salariati au protestat in luna iunie, amenintand cu marsuri si proteste in fata Prefecturii Valcea. Actionarii combinatului au fost convocati pe 6 august pentru aprobarea programului de restructurare. Combinatul chimic estimeaza ca va inregistra in acest an pierderi de 151,7 milioane de lei, mai mici cu 35,14% fata de rezultatul negativ de 234 de milioane de lei din 2008. Compania se asteapta la o diminuare de 12% a veniturilor, de la 2,01 miliarde de lei in 2008, la 1,7 miliarde de lei.