Guvernul a decis ieri eliminarea scutirii de la plata taxei pe valoarea adaugata (TVA) pentru operatiunile finantate din fonduri nerambursabile acordate de organisme internationale sau guverne straine. Mai mult, de la 1 ianuarie 2006 se va percepe TVA pentru bursele de marfuri, pentru ingrijirile medicale veterinare, dar si pentru transportul fluvial al localnicilor in Delta Dunarii si pe relatiile Orsova - Moldova Noua, Braila - Harsova si Galati - Grindu. Totodata, Executivul a hotarat eliminarea scutirii cu drept de deducere pentru constructiile de lacasuri de cult religios, precum si eliminarea scutirii de TVA pentru activitatea de cercetare-dezvoltare si inovare. Pe de alta parte insa, tot de la 1 ianuarie 2006 vor fi introduse scutiri de TVA la livrarile de constructii (care nu sunt considerate noi), precum si pentru livrarea de terenuri, la prestarile de servicii si livrarile de bunuri accesorii acestora efectuate de catre serviciile publice postale, la lectiile date cu titlu profesional de catre cadrele didactice in sprijinul invatamantului scolar sau universitar, dar si la timbrele postale cu rol de marcare in interiorul tarii.
Prin prezenta ordonanta, s-a hotarat totodata ca excedentul de cheltuieli ale Regiei pentru Administrarea Patrimoniului Protocolului de Stat, inregistrat la Camera Deputatilor, Senat, Administratia Prezidentiala, Guvern si Curtea Constitutionala pentru activitatea de reprezentare si protocol, sa fie dedus la calculul profitului impozabil.
In ceea ce priveste accizele, actul normativ stabileste ca electricitatea si gazul natural nu intra sub incidenta regimului de antrepozitare fiscala.