Guvernul ar putea introduce un impozit de 16% pe veniturile agricole, incepind din 2007, potrivit anuntului facut de ministrul Finantelor Publice la finalul unei intilniri intre reprezentantii institutiei si cei ai FMI. Aceasta masura nu este agreata de proprietari, iar ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, afirma ca este doar o idee discutata la nivelul Ministerului de Finante, nu si cu reprezentantii ministerului pe care il reprezinta. "Nu s-a discutat inca nimic. Este prematur si sensibil sa se discute despre impozitul pe venituri agricole, din 2007, mai ales ca la data integrarii avem alte politici ", a declarat minsitrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, citat de BBC.
Presedintele sindicatului proprietarilor de terenuri agricole - Propact, Adrian Iurascu, spune ca Ministerul Finantelor testeaza reactia oamenilor, dar ca acestia nu vor accepta in nici un caz un asemenea impozit. "Cei mai multi dintre ei - care asteapta de 60 de ani aceasta retrocedare - nici nu si-au primit terenurile. Sa-i lase sa respire macar trei ani de zile dupa ce le-au primit si dupa aceea putem vorbi despre impozitare. Daca oamenii or sa auda ca ii asteapta si impozite, dupa ce au luptat prin tribunale si prin primarii si i-a costat averi, poate valori mai mari decit valoarea terenului respectiv, o sa se lipseasca de el daca este vorba sa impozitam si pe aceste terenuri ", a declarat pentru BBC, presedintele Propact.
Acesta spune ca daca autoritatile au nevoie de bani, o posibila sursa ar putea-o reprezenta scaderea salariilor de mii de euro a directorilor de regii sau aplicarea unor impozite celor pe care el ii numeste "mari latifundiari ". "O sursa s-ar gasi ", spune presedintele Propact, "si in banii care ar putea fi economisiti prin stoparea constructiilor de sedii luxoase care maninca mii de miliarde de lei din banul public, exemplul de institutii in acest sens fiind Romsilv ".
Impozitarea veniturilor agricole nu este insa singura masura vizata de Ministerul Finantelor. Alta intentii se refera la eliminarea facilitatilor acordate parcurilor industriale, iar prin Codul Fiscal care va intra in vigoare din 2007 se doreste majorarea impozitului pentru cistigurile din capital ale persoanelor fizice de la 1 la 16% sau la un nivel intermediar de 5%. Cu acceptul UE, anumite masuri precum majorarea accizelor, a taxelor de autorizare pentru jocurile de noroc si pentru producatorii de alcool vor intra deja in vigoare anul acesta.