Fiscul vrea sa oblige persoanele fizice care cumpara masini din spatiul intracomunitar sa plateasca mai intai TVA catre statul roman si dupa aceea sa-si poata inmatricula autoturismele. Cetateanul ar plati de doua ori TVA. Inca nu este clar daca prevederea se aplica si pentru masinile second hand, si pentru cele noi.

Un act normativ care va fi publicat zilele urmatoare in Monitorul Oficial obliga persoanele fizice care isi cumpara un autoturism din spatiul intracomunitar sa plateasca inca o data taxa pe valoarea adaugata (TVA) si catre statul roman, a anuntat, zilele trecute, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar. Cu alte cuvinte, o persoana fizica si-a cumparat o masina dintr-un stat membru UE. I s-a emis factura si a platit inclusiv TVA. Vine cu masina in tara si ajunge la Fisc, unde, obligatoriu, mai plateste o data TVA (19%) si abia dupa aceea autoturismul sau poate fi inmatriculat in Romania. Deci a platit de doua ori TVA. Cu dovada inmatricularii masinii in Romania, omul poate sa mearga inapoi in tara de unde a cumparat autoturismul pentru a i se restitui TVA platita acolo. Pana la aceasta data, persoanele fizice nu erau platitoare de TVA in tara daca achizitionau un autoturism din strainatate (din tarile UE), au spus oficiali din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Presedintele ANAF sustinea ca s-a luat decizia de a obliga persoanele fizice la plata TVA inainte de inmatriculare din cauza ca mai multe firme specializate in achizitii de autoturisme au reclamat practici de concurenta neloiala, in sensul ca persoane fizice cumparau masini din UE si le vindeau in tara, fara sa mai fie obligate la plata TVA in Romania. In prezent, reprezentantii Fiscului doljean nu stiu cu exactitate daca prevederile se aplica si masinilor second hand aduse din spatiul intracomunitar sau numai celor noi. Abia dupa publicarea actului normativ in Monitorul Oficial se va cunoaste situatia exacta.

Piedici in verificarea actelor

Fiscul va lua in calcul factura externa cu care se prezinta omul la ghiseu, dar nu va putea sa vada daca firma respectiva a vandut un autoturism lui nea Gheorghe din Craiova. In sistemul international de verificare incrucisata a achizitiilor intracomunitare, ANAF nu are cum sa afle daca masina X a fost vanduta clientului Y. "La achizitiile sau vanzarile intracomunitare, se raporteaza valoarea totala a tranzactiilor pe fiecare client/furnizor, numele clientului/furnizorului si tipul tranzactiei, dar nu si obiectul tranzactiei, adica exact ce a cumparat sau ce a vandut", a spus un oficial din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj. Asadar, obligatia platii TVA este strict pentru a descuraja persoanele fizice sa cumpere masini noi din UE.

Mii de masini din UE, inmatriculate in Dolj

Anul trecut, in Dolj au fost aduse din spatiul intracomunitar de aproape de trei ori mai multe masini la mana a doua decat cele noi. Potrivit sefului Biroului Inmatriculari si Permise din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, subcomisar Costel Preda, "in 2008 au fost inmatriculate in judet 8.301 autoturisme uzate cumparate din spatiul UE si 2.816 autovehicule noi au fost achizitionate din spatiul intracomunitar, atat de persoane fizice, cat si juridice".

Craiovenii dezaproba "dublarea" TVA

Unii craioveni sustin ca este incorect ca un cetatean al UE sa plateasca de doua ori TVA pentru acelasi produs. "De ce sa platesc de doua ori TVA? Daca am achitat in Germania, de ce sa-l mai platesc si in Romania? Eu nu sunt tot cetatean european? Alte persoane, daca vor cumpara un produs din Romania, vor plati TVA si la ei in tara?", a spus Sebastian Alexandrescu, din Craiova. La o masina second hand de 3.000 de euro, TVA in Germania este de 480 de euro. Putini sunt cei care se mai intorc sa-si recupereze TVA de acolo. Alt craiovean, sa-i spunem Cristi, si-a cumparat chiar anul acesta o masina din Germania. El nu s-ar mai inapoia la nemti sa-si recupereze TVA. "Am plecat cu autocarul, apoi am luat si un tren, o noapte am dormit la hotel. Toate acestea plus mancarea si motorina de la intoarcere m-au costat in jur de 450 de euro. Nu e corect sa mai platesti o data TVA in tara daca ai luat masina pe persoana fizica", a spus craioveanul.
"De ce sa platesc de doua ori TVA? Daca am achitat in Germania, de ce sa-l mai platesc si in Romania? Eu nu sunt tot cetatean european? Alte persoane, daca vor cumpara un produs din Romania, vor plati TVA si la ei in tara?" Sebastian Alexandrescu, din Craiova