In timp ce recunoaste senin ca aproximativ 20-30% din intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor da faliment in pragul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, vicepremierul George Copos anunta un proiect de lege prin care marilor investitori straini li se vor acorda facilitati.

Dupa calculele vicepremierului responsabil cu mediul de afaceri, "sunt sanse ca 20-30% dintre IMM-uri sa nu fie pregatite pentru aderare si, de asemenea, exista sanse ca sa apara alte 20-30% de intreprinderi noi". Copos a mai spus ieri ca "2007 va fi un an imens de greu pentru IMM-uri, trebuie sa devenim competitivi, competitivi si iar competitivi". In opinia vicepremierului, Guvernul pune la dispozitie suficienti bani pentru ca IMM-urile sa devina competitive si capabile sa reziste pe piata unica, dar patronii acestor societati inca nu au invatat sa acceseze aceste fonduri. Tocmai de aceea ieri, in discursul sau in fata patronilor de IMM-uri, vicepremierul nu a incetat nici o clipa sa se laude cu succesele sale in afaceri, dandu-se ca exemplu de reusita. Numai ca la intrebarile punctuale ale reprezentantilor IMM referitoare la problemele de care se lovesc in fiecare zi in birocratia administratiei publice, Copos nu a stiut sa raspunda, incercand sa schimbe de fiecare data subiectul. Mai mult decat atat, reprezentantul Cabinetului Tariceanu a declarat ca oamenii de afaceri straini care vor investi in Romania peste 50 de milioane de euro vor primi facilitati la angajare, pentru traininguri, pentru cercetare-dezvoltare etc. "Le vom da acestora ajutoare de stat pentru ca este important sa ai mari jucatori in Romania", a explicat Copos. Acesta a adaugat ca "legea investitiilor straine este aproape gata si peste maximum doua saptamani va intra in Guvern".

Probleme mari

Vicepresedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii Private din Romania, Florea Pirvu, a afirmat ieri ca 40-55% dintre IMM-uri vor fi inchise la intrarea in UE si cu siguranta nu se vor infiinta altele in locul lor. Falimentul va veni din diverse cauze, printre acestea numarandu-se subcapitalizarea sau problemele de mediu. Pirvu a mai spus ca IMM-urile se lupta si cu "o concurenta absolut neloiala venita din partea bancilor, care cer garantii prea mari si au dobanzi inca foarte ridicate".

Investitii straine - record

Vicepremierul a apreciat ca investitiile straine directe in Romania vor depasi in 2006 sapte miliarde de euro.
Totodata, vicepremierul s-a lansat in previziuni si a spus ca leul va continua sa se aprecieze si in acest an in raport cu moneda unica europeana, in contextul unui volum ridicat de investitii straine, cursul urmand sa ajunga in vara la 3,3-3,4 lei/euro. "In acest an, valoarea investitiilor straine directe va depasi sapte miliarde de euro, dar, din pacate pentru Banca Nationala, din aceasta cauza leul se va intari si vom ajunge in vara acestui an la un curs de 3,3-3,4 lei/euro. Este bine ca oamenii de afaceri sa stie acest lucru", a afirmat Copos. El a apreciat ca banca centrala are rolul sa gestioneze aceasta situatie astfel incat exportatorii sa fie cat mai putin afectati de evolutiile de pe piata monetara.