Introducerea de catre Guvern a noi taxe, cum ar fi accizele pentru alcool si tutun, prin alte acte normative decat Codul Fiscal, este contestata cu vehementa de catre Uniunea Generala a Industriasilor din Romania-1903 (UGIR-1903). Reprezentantii UGIR-1903 clasifica aceasta actiune ca fiind o incercare de "a introduce noi taxe si impozite pe usa din dos", modificand ideea de principiu a unui Cod Fiscal, in incercarea de a favoriza unele grupuri de interese.
In opinia UGIR-1903, aceste grupuri de interese au beneficiat de facilitati fiscale nu din domeniul productiei, ci din cel al importurilor. Ioan Cezar Coraci, presedintele UGIR-1903, a afirmat ca toate guvernele, pentru a proteja aceste mijloace de inavutire, scot modificari si propuneri de modificari ale Codului Fiscal.
Industriasii au accentuat ideea ca ei nu sunt impotriva impozitarii tuturor veniturilor, ci ca aceasta impozitare trebuie facuta dupa anumite criterii si in asa fel incat sa sustina economia romaneasca. Conducerea UGIR-1903 considera ca Guvernul are doua obiective importante. El trebuie sa tinteasca integrarea, dar in acelasi timp sa asigure macar supravietuirea industriei romanesti, ceea ce nu este vizibil prin noile acte normative.
In ceea ce priveste Legea Fondului de Mediu, presedintele UGIR-1903, Ioan Cezar Coraci, a dat ca exemplu taxa de mediu, pe care o platesc posesorii de autoturisme. El spune ca normala este taxa pe acciza de combustibil, nu cea pe care o platesc posesorii unui automobil pe care il tin in garaj. Tot el a mai spus ca ideea fondului de mediu, ca fond extrabugetar, este ca banii stransi din taxele dintr-o anumita ramura industriala sa se intoarca tot in industrie pentru rezolvarea problemelor ramurii respective. Nu este vorba de niste bani publici, ci de niste bani ai unei categorii de activitate. In acest sens, reprezentantii UGIR-1903 cer transparenta gestionarii acestor bani pentru ca orice contribuabil sa stie ce s-a facut cu banii lui.

Cazanul si spitalul

Producatorii de alcool si bauturi alcoolice nu sunt de acord cu intentia Guvernului de a introduce o taxa pe viciu, considerata de producatorii de alcool si bauturi alcoolice ca o masura ce ar avea ca unic efect reducerea veniturilor la bugetul de stat si cresterea evaziunii fiscale in domeniu la peste 80-90% din piata.
Patronatul din industria alcoolului si a bauturilor alcoolice, Garant, reprezentat de presedintele Romulus Dascalu in cadrul conferintei UGIR-1903, atrage atentia ca va ataca legea care prevede o astfel de taxa la Curtea Constitutionala. Pe de alta parte, Dascalu atrage atentia factorilor responsabili ca cei care nu-si vor mai permite sa cumpere alcool fabricat legal se vor indrepta catre producatorii iliciti, catre cei care fac evaziune fiscala in domeniu si care pun in pericol, prin produsele pe care le fabrica, si viata consumatorilor.
Problema principala, in opinia reprezentantilor Garant, este cea a pietei negre, care se va dezvolta pe fondul acestei taxari excesive a litrului de alcool. Romulus Dascalu este de acord ca industria pe care o reprezinta sa participe la Fondul de Sanatate, dar acest lucru sa se faca prin preluarea de catre acest fond a unor procente din acciza deja existenta pentru astfel de produse. O alta suplimentare a acestui fond poate fi, in opinia presedintelui Garant, introducerea de accize in magazinele duty-free. Dascalu este de parere ca mentinerea unor scutiri de accize in magazinele duty-free va mentine contrabanda in astfel de magazine, "in spatele carora stau grupuri de interese".