Subventiile de 20% de care vor beneficia tinerii pentru a-si construi locuinte vor fi acordate doar in limitele unui cost pe metru patrat de maximum 480 de euro, si doar pentru locuinte de pana in 81 de metri patrati, potrivit unei hotarari a Ministerului Transporturi-lor, Constructiilor si Turismului (MTCT), aprobate ieri de Guvern. Astfel, o locuinta cu o suprafata de 81 de metri patrati va fi evaluata de stat la o suma maxima de 38.880 de euro. Din acesti bani, statul subventioneaza 20%, adica o suma maxima de 7.776 de euro. Limitele costului pe metru patrat pentru care se vor acorda subventii vor fi stabilite anual, cu scopul de a elimina eventualele preturi speculative, a declarat Lazslo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si administrarea teritoriului. Cuantumul maxim se va stabili in raport cu un pret de cost nespeculativ, impus periodic de Guvern, in functie de evolutia tarifelor pe piata constructiilor.
In stabilirea costurilor nu sunt luate in vedere si locuintele sau apartamentele tip duplex, cele cu finisaje sau ornamente speciale, precum si cele cu dotari cum ar fi piscina, sauna, sera sau crama.

Locuinte pentru tineri pe terenurile ministerelor

Un alt proiect al MTCT, care va avea aplicabilitate in 2007, prevede ca tinerii vor beneficia de locuinte construite pe terenurile disponibile ale ministerelor, va fi prevede intr-un proiect de lege, potrivit NewsIn. Reprezentanti ai MTCT au precizat ca au fost deja identificate o serie de terenuri disponibile pentru constructia de locuinte care apartin Ministerelor Apararii, Administratiei si Internelor, Mediului si Transporturilor. Pe aceste terenuri, firmele ce vor fi selectate prin licitatie vor construi locuinte prin credit ipotecar. Subventia de 20% se va acorda si pentru aceste locuinte.
Proiectul de lege va fi elaborat in continuare cu autoritatile locale si reprezentantii ministerelor care detin respectivele terenuri. (S.N.)