Ministerul Finantelor nu are o fundamentare a cifrelor pe baza carora s-a stabilit impozitul minim. Oficialii sai sustin ca impozitul este o masura corectiva si nu reprezinta o crestere a fiscalitatii. Firmele cu proiecte in derulare din fonduri europene ar putea fi scutite de la plata birului.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) nu are in prezent o baza de date si o fundamentare a cifrelor care s-au luat in calcul la stabilirea grilei privind impozitul minim, a declarat ieri secretarul de stat din ministerul de resort, Cosmin Coman.
"In ceea ce priveste o baza de date, o fundamentare a cifrelor, sunt de acord ca avem nevoie. Am discutat cu partenerii de dialog si am cazut de acord asupra acestor transe", a spus Coman, la conferinta "Mediafax Talks about SMEs". El a aratat ca impozitul minim a fost introdus ca o masura corectiva. "E foarte important sa asiguram acelasi nivel si pentru cei buni, si pentru cei rai", a subliniat Coman, mentionand ca nivelul fiscalitatii nu este ridicat, Romania aflandu-se pe al cincilea loc din Uniunea Europeana in ceea ce priveste impozitul pe profit.
In plus, la inceputul saptamanii trecute, ministrul de finante, Gheorghe Pogea, declara ca statul va incasa 350 de milioane de lei din impozitul forfetar in ultimele sapte luni ale acestui an. El a explicat ca scopul introducerii impozitului forfetar este acela de a inlocui "o baza volatila" pe care se sprijina bugetul cu una controlata si, totodata, sa elimine sustragerile de la plata acestor contributii. "Am calculat ca vom obtine in total o suma de 350 de milioane de lei din aplicarea acestui impozit in 2009", spunea ministrul de finante.
Gheorghe Pogea a venit cu o cifra, dar nu a specificat nici de data aceasta pe ce date s-a bazat cand a calculat valoarea impozitului pentru anul 2009. Cert este faptul ca Ministerul Finantelor face niste calcule fara a publica baza de date in urma carora au iesit aceste sume.
Pe de alta parte, ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, a declarat ca guvernul a introdus un impozit minim pe cifra de afaceri si nu unul forfetar, obligand firmele care nu au profit sa plateasca minimum 500 de euro la buget. Nita se declara solidar cu guvernul in decizia de a introduce acest tip de impozit, deoarece situatia economica o impune. "Impozitul forfetar prevede o detaliere pe activitate si pe modul unde este locata societatea respectiva", a declarat Constantin Nita, prezent la conferinta de presa.

Start-up-urile nu vor fi afectate

Secretarul de stat a mai declarat ca impozitul minim este o masura temporara si nu reprezinta o crestere a fiscalitatii. "As vrea sa subliniez ca impozitul minim este o masura cu caracter limitat temporal", a afirmat Coman. El nu a precizat perioada de aplicare a acestui impozit. Coman a mentionat ca impozitul minim nu creste nivelul fiscalitatii din Romania, intrucat se poate opta in continuare pentru plata unuia reprezentand 16% din profit. "Nu cred ca exista o logica pentru care un agent economic sa produca pierderi trei ani la rand si sa continue sa le aiba", a spus Coman. El a adaugat ca introducerea impozitului minim nu va afecta start-up-urile, nu va functiona pentru cei care isi suspenda legal activitatea si pentru contribuabilii care au fost inactivi si si-o reiau. Coman a explicat ca introducerea impozitului minim nu reprezinta o noua taxa, deoarece a ramas acelasi impozit pe profit si pe venit. "Discutiile cu partenerii sociali au fost definitorii in stabilirea transelor, nu statisticile", a mai spus oficialul de la MFP.

Impozitul se aplica de la 1 mai 2009

Firmele infiintate in acest an pentru investitii din fonduri europene nerambursabile, care nu au deocamdata cifra de afaceri, ar putea fi scutite de plata impozitului minim, potrivit secretarului de stat in Ministerul Finantelor Publice, Cosmin Coman. "In cazul proiectelor in derulare, cu firme infiintate special cu scopul investitiilor din fonduri nerambursabile, poate vom prevedea o clauza speciala. Mai asteptati putin normele", a spus Coman, raspunzand la o intrebare adresata de un consultant din domeniu.
El a afirmat ca nu a fost luata in calcul o asemenea varianta, desi a recunoscut ca in procesul de aprobare a proiectelor, mai ales pentru intreprinderile mici si mijlocii, exista intarzieri destul de mari. In plus, acesta a subliniat faptul ca impozitul minim se va aplica numai de la 1 mai 2009. "Vreau sa lamuresc ceva, deoarece am vazut ca au aparut zvonuri ca impozitul se va aplica retroactiv. Impozitul minim se va aplica numai de la 1 mai 2009, pentru veniturile obtinute de la acea data", a explicat Cosmin Coman.
Ordonanta de Urgenta de modificare a Codului Fiscal a fost publicata, iar Ministerul Finantelor a elaborat un proiect, aflat in dezbatere publica, pentru stabilirea normelor de aplicare a actului normativ.

Pogea: Impozitul forfetar nu va baga in faliment mii de firme

Ministrul de finante, Gheorghe Pogea, a explicat ieri, in plenul reunit al celor doua Camere, ca impozitul forfetar nu va baga in faliment mii de firme, asa cum se sustine, si ca acesta reprezinta o "atitudine corecta", pe care ar trebui sa o aiba toti contribuabilii din Romania. "Problema este ca noi (guvernul - n.r.) dorim sa avem un tratament egal cu al contribuabililor. Acest impozit minim, care inseamna 500 de euro pe an, nu este in masura sa bage in faliment, asa cum se sustine, miile de firme, ba, dimpotriva, nu reprezinta decat o atitudine corecta pe care ar trebui sa o aiba toti contribuabilii din Romania fata de contribuabilii onesti", a explicat Pogea, la dezbaterea ordonantei privind rectificarea bugetara.
El a aratat ca si-a petrecut peste 20 de ani in economia reala si in nici un caz, ca ministru al finantelor, nu poate sa faca un gest care sa bage in faliment firmele, asa cum se sustine. "Rectificarea bugetara prevede o ajustare a veniturilor in sensul cresterii cu 1,37 miliarde sau 0,25% din PIB si se refera in principal la mult dezbatutul impozit forfetar, care este impozit minim. Acesta nu afecteaza in nici un fel elementele de fiscalitate sau faptul ca un contribuabil doreste sa isi mentina, daca are microintreprindere, cota de impozitare de 3% pe venitul acestora. Totodata, ramane impozitul de 16% pe profit", a adaugat Pogea.
Ministerul Finantelor are in vedere eliminarea contului unic de plata a contributiilor datorate de firme si revenirea la sistemul conturilor diferentiate pentru fiecare obligatie, a mai declarat secretarul de stat in MFP, Cosmin Coman. "Este mult mai bine sa lasam firmele sa aleaga cat si ce contributii platesc si sa nu se faca distributia discretionara din contul unic", a spus Coman. El a precizat ca modificarea este analizata de minister si ca nu poate inainta un termen in care se va reveni la plata contributiilor in conturi separate.