Dupa 11 luni, avem un excedent bugetar de 1% din PIB, dar pentru a respecta constructia bugetului va trebui sa inregistram la sfarsitul anului un deficit de 1%. Cheltuielile pe care Guvernul le-a lasat pentru ultima luna a lui 2005 vor arunca practic in aer si ultima tinta de inflatie stabilita de BNR.

Veniturile la bugetul consolidat au depasit, in primele 11 luni, cu aproape 1% din PIB nivelul cheltuielilor efectuate in aceasta perioada, a declarat recent ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, dupa o intalnire de lucru cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. „Dupa 11 luni nu avem deficit, ci un excedent de aproape 1% din PIB. Nu avem inca finalizata executia“, a explicat Vladescu.
Recent, ministrul de resort a declarat ca se asteapta ca deficitul bugetar sa se plaseze la sfarsitul anului sub 1% din PIB, nivel stabilit prin ultima rectificare bugetara.

Ministrul Finantelor spera un deficit de 1%

Vladescu nu a putut estima cum se va inchide executia bugetara in acest an, aratandu-se increzator ca se va inregistra totusi un deficit bugetar, adica ordonatorii de credit vor reusi sa efectueze cheltuielile angajate. Cheltuirea a aproximativ 2% din Produsul Intern Brut (PIB) se va face in ultima luna a anului, desi recent Emanuel van der Mensbugghe, seful echipei de negociatori ai Fondului Monetar Interntional (FMI), a recomandat Guvernul sa nu arunce cu bani dupa ce a restrans la maximum cheltuielile pentru ca acest lucru nu va face decat sa inflameze si mai mult inflatia.
Reprezentantul FMI a mentionat ca relaxarea semnificativa prevazuta in politica fiscala din ultimul trimestru se va adauga presiunilor inflationiste si va submina sarcina deja dificila a BNR de a tinti inflatia intre plus-minus 7,5%.

Isarescu a anuntat inflatie mai mare decat tinta

Rata inflatiei la sfarsitul acestui an ar putea depasi cu putin nivelul de 8,5%, reprezentand limita superioara a intervalului de variatie propus pentru acest an, a declarat cu putin timp in urma guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. „Rata inflatiei se va situa in noiembrie la 1,1-1,2%, exclusiv din ajustarea preturilor administrate, iar in decembrie ar putea sa apara o presiune suplimentara din partea cererii, ceea ce va duce la o depasire a nivelului de 8,5%, nesemnificativa insa“, a explicat Isarescu. El a mai spus ca nivelul de 8,3% anticipat pana de curand este aproape compromis.

Crestere economica indoielnica

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a apreciat ca datele Institutului National de Statistica (INS) privind ritmul de crestere economica in primele noua luni sunt „un pic surprinzatoare“, precizand ca va discuta despre aceste informatii cu specialistii INS si ai Bancii Nationale a Romaniei. „Este un pic surprinzator si nu stim daca nu cumva raportarile scapa niste elemente importante din vedere. Mai avem si ultimul trimestru al anului, care, in final, poate sa ne pemita atingerea cifrelor anuntate“, a spus Tariceanu. Potrivit INS, ritmul de crestere economica s-a incetinit in primele noua luni ale acestui an la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru, in principal in urma scaderii productiei din agricultura si silvicultura ca efect al inundatiilor.