Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta infiintarea Autoritatii Nationale pentru Reglementarea in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), care va functiona sub coordonarea prim-ministrului, prin reorganizarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), care se va desfiinta. Decizia vine dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a pierdut recursul pe care l-a inaintat la Inalta Curte de Casatie si Justitie fostul presedinte al Autoritatii, Ion Smeeianu, dupa ce acesta a fost destituit din functie prin decizie a prim-ministrului in martie 2005.
Inalta Curte a anulat decizia emisa de premierul Tariceanu si a dispus reinstalarea lui Smeeianu in functia detinuta anterior emiterii actului, cu obligarea sefului Executivului la plata despagubirilor reprezentand salariul indexat, majorat si recalculat, ca si a celorlalte drepturi.

Noul ANRCTI, un ANRC cu TI in coada

Conducerea noii structuri (ANRCTI) va fi asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de premier pe o perioada de 5 ani. Guvernul arata ca aceasta masura asigura armonizarea legislatiei nationale cu cea comunitara, avand in vedere necesitatea reglementarii domeniului tehnologiei informatiilor in stransa legatura cu sectorul comunicatiilor electronice si postei, dar si necesitatea stabilirii cadrului institutional de reglementare a transmisiilor de date. (Mugur Cosmin)