Dupa 1989, si Romania a intrat in randul tarilor care se intrec in datoria externa acumulata. Daca pana la acea data eforturile comune erau de a reduce datoria pe care o avea tara noastra fata de alte tari, imediat dupa, s-a inceput intr-un ritm alert procesul de indatorare a Romaniei. Desigur ca istoria va demonstra beneficiile sau problemele pe care le va aduce aceasta politica internationala de indatorare a statelor. Cert este ca, dupa 16 ani, Romania se situeaza inca printre tarile cu o datorie externa relativ mica, fiind capabila in continuare sa contracteze credite externe, devansand mult state precum Cehia sau Ungaria.
La ultima sedinta de guvern s-a hotarat ca ministerele sa prezinte proiectele de investitii considerate prioritare pentru urmatorii trei ani si pentru care se solicita fonduri din imprumuturile care urmeaza sa fie contractate de Romania de pe piata interna si externa. Proiectele vor fi prezentate pana la 30 aprilie 2006 si vor fi analizate in Guvern din punct de vedere al oportunitatii. Ulterior, Ministerul Finantelor Publice va elabora o strategie financiara si de indatorare publica pe termen mediu, care va stabili fondurile ce vor fi acordate, esalonat, pentru realizarea proiectelor selectate. Executivul isi motiveaza decizia prin faptul ca ratingurile Romaniei s-au imbunatatit si, ca atare, tara noastra are un acces mai usor la finantare. Un alt motiv ar fi acela ca bancile multilaterale de dezvoltare au anuntat reduceri importante ale costurilor pentru imprumuturile acordate Romaniei. De asemenea, Bancile comerciale interne si externe si-au anuntat sistematic interesul pentru acordarea de finantari pentru proiectele Guvernului.
Mai trebuie spus ca datoria externa publica si public garantata a Romaniei era de 11, 3 miliarde de euro la 31 decembrie 2005 (fata de 54,9% la 31 decembrie 2004), ceea ce reprezinta 46,4% din datoria externa pe termen mediu si lung. Datoria externa negarantata public a insumat 12,1 miliarde de euro la 31 decembrie 2005, fiind cu 54,2% mai mare decat la 31 decembrie 2004. Cu alte cuvinte, datoria externa totala a Romaniei se situa la sfarsitul anului trecut la circa 23,4 miliarde de euro.