Mircea Cartarescu publica in Evenimentul Zilei articolul "Un guvern de trogloditi", pe care il puteti citi in continuare.
'Dupa ce guvernul Boc, pierzandu-si complet capul in valtoarea evenimentelor, a inlocuit o masura inumana si criminala (impozitarea pensiilor) cu alta, poate mai devastatoare (sporirea TVA), iata ca a mai gasit un mijloc de a stoarce bani din piatra seaca.
Sigur ca din piatra seaca nu se pot scoate bani decat in imaginatia infierbantata a celor de la putere, care nu mai stiu pe unde sa scoata camasa, spre delectarea opozitiei, adevaratul autor moral al dezastrului. Intre paranteze, prevedeam ca abia la toamna opozitia va da asaltul final, dupa ce Boc si ai sai vor aduce discreditarea totala a puterii actuale.
Si intr-adevar marea motiune de cenzura a mariajului prostie-lenevie (PSD-PNL) se anunta pentru la toamna. Guvernul, probabil, va cadea dupa aceasta lunga vara fierbinte, iar partidul din spatele sau se va risipi in patru vanturi. O merita cu prisosinta, desi e pacat pentru marea sansa pe care dreapta a avut-o, prin el, in Romania.
Spuneam ca s-a mai gasit o sursa de venituri la buget. Si anume aplicarea CAS la drepturile de autor. Vizati de aceasta lege sunt in primul rand jurnalistii si lucratorii in medii. S-a vazut aici chiar o razbunare a puterii pe cei care o critica. N-as merge pana acolo. Pe de alta parte, poate ca se fac cu adevarat abuzuri si se ocolesc obligatii financiare la stat prin plata unor drepturi de autor. Dincolo insa de toate acestea, nu doar ca eficienta noilor prevederi va fi nula financiar, dar ele sunt si extrem de compromitatoare moral pentru cei ce le legifereaza. E de fapt o meschinarie penibila.
Cati oameni din Romania primesc drepturi de autor? Si cat castiga statul din supraimpozitarea acestora (pentru ca un impozit normal oricum se plateste pentru ele)? Nici cat sa chiorasti un purice. In schimb, dupa ce si-a facut faima de aducator de saracie in toate familiile, guvernul actual isi va face si reputatia de distrugator al inteligentei si talentului romanesti.
Caci victimele colaterale vor fi oamenii de cultura si arta din toate domeniile, scriitorii si muzicienii, actorii si artistii plastici, sculptorii si cineastii, adica bruma de idealism si stralucire pe care aceasta tara trista nu o merita oricum. Stiti cum traiesc acesti oameni, in marea lor majoritate? Stiti cata glorie si cati bani le aduce munca lor, cea mai complexa dintre toate cele imaginabile?
In privinta gloriei - ea apartine in Romania manelistilor si starletelor: mai multa glorie are Gina Pistol decat toti scriitorii romani la un loc. Odinioara poetilor, pictorilor si muzicienilor li se ridicau statui. Azi ei sunt bataia de joc a plebei mizerabile hranite cu junk food de televiziuni.
In Ungaria, de treizeci de ani incoace, promovarea in lume a scriitorilor maghiari e politica de stat, face parte oficial din brandul de tara. La noi, obscuritatea si ura generala e so arta tuturor celor ce gandesc liber. E de mirare ca se mai scrie, se mai gandeste si se mai simte in mlastina in care am ajuns.
In privinta banilor, lucrurile stau si mai rau. V-ati intrebat vreodata care e cel mai prost platita meserie de la noi? Mult mai prost platita decat cea de vidanjor, gunoier, paznic de noapte sau orice alta imaginabila? Ajunge sa facem o socoteala simpla. Sa luam un scri itor notoriu.
Nu un poet, caci aici e chiar tragedie: poetii nu castiga absolut nimic, ba multi isi platesc singuri amaratele lor de plachete. Nici un critic sau un eseist. Sa luam un romancier de relativ succes, care poate vinde doua mii de exemplare dintr-un roman. Avem in Romania vreo douazeci de astfel de romancieri, singurii dintre cei vreo trei mii de membri ai Uniunii Scriitori care castiga cat de cat din scrisul lor. Doua mii de exemplare dintr-un roman vandut cu 25 de lei in se am na 50.000 de lei.
Scriitorul castiga in medie zece la suta din valoarea editiei, ceea ce inseamna 5.000 de lei impozabili. Dupa impozit, ii raman vreo 4.000 de lei. Un autor prolific poate scoate un roman la doi ani. Sa impartim deci suma la 24 de luni. Aflam astfel cat ca stiga un autor "de varf" pe luna: 166 de lei noi! Si e inca mult, caci mai nimeni, astazi, in Romania, nu poate publica un roman la doi ani si nu poate vinde 2.000 de exemplare din el.
Nu exista om mai mizerabil pla tit decat scriitorul, caruia guvernul actual vrea sa-i impoziteze a doua oara milionul si jumatate castigat, in cel mai fericit caz, pe luna. Lucru valabil si pentru ceilalti artisti. Guvernul Boc va culege praful de pe toba de la oamenii de cultura si arta, in schimb isi va face o reputatie stabila de guvern de trogloditi. E tot ce-i mai lipsea.'