Pentru prima oara de la revolutie incoace statiunile balneo-climaterice beneficiaza de fonduri in valoare de 90 de milioane de euro, bani care vor fi folositi tot pe o perioada de trei ani, ne-a declarat Ovidiu Iuliu Marian (foto), presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT). In program sunt incluse, printre altele, statiuni precum Baile Felix, Covasna, Praid, Tusnad, Sovata, Ocna Sibiului, Calimanesti, Caciulata, Baile Govora, Olanesti.

Proiectul prevede reconditionarea captarilor, a transportului si distributiei apei minerale, realizarea de noi foraje pentru captarea sursei minerale, modernizarea si imbunatatirea salinelor, precum si dezvoltarea centrelor de informare, ne-a spus presedintele ANT.
Aceste investitii au ca scop atragerea unui numar cat mare de turisti tineri, pentru faptul ca in ultimii ani statiunile balneoclimaterice aveau ca public-tinta mai ales pensionari.

Milioane de euro pentru "Partii de schi in Carpati"

Proiectul turistic este finantat de la bugetul de stat cu 130 de milioane de euro si se va derula pe o perioada de trei ani, incepand cu 2006, potrivit reprezentantilor ANT. Dupa finalizarea acestuia, va exista o suprafata mai mare pentru schi. In sensul ca, pe toata perioada derularii proiectului, vor fi portiuni de partii rezultate in urma unor defrisari.
Printre zonele care beneficiaza de acest program se afla si Poiana Brasov, Straja, Parang, Pasul Vulcan, Mogosa (Maramures), Campulung-Moldovenesc, ne-a spus oficialul de la ANT. El ne-a explicat ca toate aceste zone vor fi reabilitate. Mai bine spus, suprafetele schiabile deja existente vor fi "latite sau alungite". De asemenea, zonele cu potential schiabil vor fi defrisate. "Acest lucru nu inseamna ca vom defrisa suprafete insemnate de padure, ci portiuni mici", a completat presedintele ANT.

Plajele vor fi "europenizate"

In ceea ce priveste "situatia plajelor" de la Marea Neagra, presedintele ANT ne-a spus ca Ministerul Mediului este cel care se ocupa de modul de operare al acestora. Totusi, Ovidiu Iuliu Marian a precizat ca Directia Apelor Dobrogea Litoral (DADL) va gestiona si intretine plaja in perioada 30 septembrie - 1 mai, iar in timpul sezonului (1 mai - 30 septembrie) se va ocupa de "interfata intre mare si plaja", adica va strange algele si scoicile.
Autoritatea publica locala va avea in subordine salvamarii si, de asemenea, va asigura securitatea turistilor. Oficialul din turism a adaugat ca operatorii privati vor administra plaja respectand anumite conditii, astfel incat plajele sa fie europenizate.
Reamintim ca Ministerul Mediului a emis un proiect prin care pe plaja nu vor mai fi decat umbrele si sezlonguri, iar beach-barurile vor fi doar la limita plajelor.
Mai trebuie spus ca, recent, Guvernul a aprobat prin hotarare de Guvern inchirierea plajei Marii Negre, prin licitatie publica, pentru o perioada de zece ani, cu posibilitatea prelungirii. Masura are drept scop aducerea plajelor la nivel european si promovarea unei politici de dezvoltare durabila a litoralului romanesc.