Pe linga cresterile salariale de 6% promise celor doua milioane de bugetari, lista pomenilor electorale - semn ca actualul executiv se pregateste serios de campanie - a fost completata si cu o serie de masuri in domeniul agriculturii, pomeni care vor costa bugetul de stat peste 2.500 miliarde de lei vechi. In plus, o mare parte din banii ramasi necheltuiti in cadrul unui program "de succes " al actualei guvernari - subventionarea motorinei, adica 2.400 miliarde de lei, din 3.000 de miliarde, suma alocata initial - va fi redirecaionata spre alte tipuri de subventii.
Printr-o ordonanta de urgenta s-a decis sprijinirea micilor proprietari de teren agricol (cei care detin pina la cinci hectare de teren) cu 1.750.000 lei vechi/hectar, pentru infiintarea culturilor din aceasta toamna. Desi chiar din primavara acestui an a anuntat ca va renunta la acest tip de subventii, ministrul Gheorghe Flutur sustine acum ca s-a recurs la aceasta masura de sprijin "ca urmare a inundatiilor, si nu din motive electorale ". Din suma oferita pentru fiecare hectar, 400.000 lei se vor duce pe subventionarea motorinei - de aceasta data fiind preferate bonurile valorice, restul banilor fiind destinati achizitionarii semintelor, ingrasamintelor si pesticidelor. Suma totala - aproximativ 2.500 miliarde de lei, va fi destinata infiintarii culturilor de griu si orz pe 1,5 milioane de hectare.
Executivul a mai decis ca si depozitarea griului sa fie subventionata pentru urmatoarele sase luni, in prima luna cu 2,5 euro pe tona si cu sume descrescatoare in lunile urmatoare, banii fiind alocati pentru depozitarea a 1,5 milioane tone de griu. De asemenea, va fi acordata si o prima pe produs de 400 lei/kg, pentru o cantitate de 1,5 milioane tone de griu. Ministerul a promovat si un act normativ pentru subventionarea exportului de griu, prima de export putind fi alocata pentru 250.000 tone de griu, inclusiv furajer.
Brusc, Ministerul Agriculturii a depistat utilitatea programului de dezvoltare a zonei de munte, program prin care se subventioneaza achizitia de utilaje pentru zootehnie si motocositori si a decis extinderea acestui program si la celelalte zone ale tarii, introducind inclusiv posibilitatea achizitionarii de grupuri electrogene pentru ferme.
Desi a negat tot timpul ca o parte din costurile aplicarii acestor acte normative ar putea fi acoperita din bugetul de anul viitor - atitudine pe care actualii sefi de la agricultura au reprosat-o guvernului Nastase, ministrul Gheorghe Flutur a admis ca a stabilit deja ca plata acestor utilaje sa se faca anul viitor.
Subventiile pentru carnea de vita au fost majorate de la 6.000 la 14.000 de lei/kg, fiind mentinute in continuare subventiile pentru carnea de porc si pentru cea de pasare. A fost majorat cu 11% si ajutorul dat producatorilor de lapte.
Toate aceste masuri au fost luate tocmai acum, cind clasa politica se pregateste de anticipate. Asa cum era de asteptat, ministrul de resort, Gheorghe Flutur, a insistat ca intre aceste decizii si o eventuala campanie electorala nu este nici cea mai mica legatura, suplimentarea fondurilor alocate agriculturii fiind o urmare a pierderilor pricinuite de inundatiile din ultimele saptamini.