In curand, potrivit unei ordonante de urgenta, nici o firma din Romania, fie ea de stat sau privata, nu va mai putea primi facilitati fiscale de genul scutirilor de datorii sau al esalonarilor la plata. Astfel, Executivul a abrogat o serie de acte normative care permiteau acordarea de facilitati fiscale la plata datoriilor bugetare sau esalonarea obligatiilor neachitate, pentru a evita continuarea acestui sistem. Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, a declarat ca, o data cu publicarea ordonantei, “se abroga tot ce misca in materie de facilitati si esalonari“. Seful ANAF a mai spus ca nu se vor face nici un fel de derogari de la aceasta ordonanta si ca nu vor exista nici un fel de cazuri speciale in care sa poata fi acordate facilitati fiscale. Trebuie spus ca toate inlesnirile la plata acordate pana la data intrarii in vigoare a actului normativ, inclusiv cele prevazute deja in clauzele de vanzare-cumparare a actiunilor pentru privatizarea unor societati comerciale, vor fi mentinute.
Oficialul ANAF a motivat caracterul de urgenta al acestui act normativ prin faptul ca este posibil ca pe ultima suta de metri, in teritoriu, sa se incerce acordarea de astfel de facilitati. De altfel, el ne-a mai spus ca de la inceputul anului si pana acum mai multi agenti economici au cerut astfel de facilitati, dar nu li s-au acordat. Bodu a refuzat sa dea vreun nume al companiilor care au solicitat inlesniri la plata.
Aceasta ordonanta de urgenta a fost ceruta de premierul Tariceanu la inceputul lunii trecute. Primul-ministru a motivat la momentul respectiv ca acordarea de facilitati nu a avut efectele pozitive scontate asupra nivelului de colectare a veniturilor bugetare. El a explicat ca esalonarile au fost folosite de agentii economici pe post de credite fiscale.