Guvernul a stabilit regulile pentru cheltuielile eligibile, adica acele cheltuieli considerate necesare pentru realizarea proiectelor si decontate din fonduri UE, urmand ca autoritatile de management ale programelor operationale sa faca listele de cheltuieli, in functie de continutul programului. Cheltuielile eligibile sunt cheltuielile recunoscute ca fiind necesare pentru realizarea proiectelor din fonduri europene si, prin urmare, sunt decontate de catre Comisia Europeana. O cheltuiala este considerata eligibila, potrivit hotararii Guvernului, daca indeplineste cumulativ urmatoarele conditii: este platita de beneficiar intre 1 ianuarie 2007 si 31 decembrie 2015, este insotita de facturi sau de alte documente contabile echivalente facturilor, este in conformitate cu prevederile contractului de finantare si cu prevederile legislatiei nationale si comunitare.
Beneficiarul poate avea si costuri eligibile in natura, cum ar fi constructii, terenuri, instalatii tehnice si echipamente, amortizarea pentru durata de utilizare a instalatiilor tehnice si echipamentelor in proiect, activitatea profesionala si de cercetare remunerata. Valoarea eligibila a contributiei in natura pentru intregul proiect nu poate depasi 20% din totalul cofinantarii proprii eligibile a beneficiarului.

Cheltuieli neeligibile

Taxa pe valoare adaugata, dobanda si alte comisioane aferente creditelor, cheltuielile colaterale ale unui contract de leasing, achizitia de echipamente second-hand, amenzile, penalitatile si cheltuielile de judecata nu sunt considerate cheltuieli eligibile in cadrul proiectelor. (Andreea Stefan)