Redactia Economica a ziarului Cronica Romana publica articolul "In spatele perdelei de fum", pe care il puteti citi in continuare.
'In ultimele zile, spatiul mediatic arata de parca lumea inconjuratoare a innebunit definitiv, iar populatia pare sa fie predispusa la consumul exclusiv al regurgitarilor mediatice de proasta calitate, uitand parca despre dezastrul economic care ne asteapta. Exista tendinta sa exoneram publicul de responsabilitate pentru consumul de produse mediatice nocive, considerand ca publicul este fortat sa o faca, dar aceasta tendinta nu trebuie tolerata sau incurajata. Daca publicul ar sanctiona mass-media prin reducerea audientelor, atunci aceasta teorie ar fi fost justificata, insa publicului chiar ii place fast-food-ul mediatic cu care este hranit. Speram ca va face indigestie mintala in curand si se va apuca de dieta cognitiva si exercitii intelectuale. Din aceasta perspectiva, devine usor de inteles dorinta noastra de a evita sa comentam pe marginea mortii Madalinei Manole, arestarii lui Dan Diaconescu sau deshumarii a ceea ce se spune ca ar fi osemintele lui Nicolae Ceausescu.
In spatele perdelei de fum care a fost creata cu mare grija de autoritati si mass-media se afla o realitate dezolanta, care se regaseste in cifrele seci ale rapoartelor economice si balbaielile nearticulate ale oficialilor guvernamentali.
Mugurel Isarescu a facut o serie de declaratii care prezinta interes deosebit in contextul evolutiei politicii economice a guvernului Basescu-Boc. Guvernatorul BNR a considerat necesar sa faca o serie de precizari referitoare la situatia economica si bugetara, precizari ce pot fi rezumate la enuntul sec "imi cer scuze, dar nu avem bani". Isarescu isi poate permite sa spuna lucrurilor pe nume si este bine ca o face, macar in ceasul al treisprezecelea, dar e pacat ca nu doreste sa mearga mai departe de o simpla constatare, preferand sa aleaga ruta expunerii solutiilor simple, dar gresite atat din punct de vedere economic, cat si din punct de vedere moral. Este mare pacat ca moralitatea tinde sa fie exclusa din discutiile economice de asa-zisii "experti tehnocrati". Suntem ferm convinsi ca stiinta economica lipsita de repere si constrangeri morale se transforma in stiinta exploatarii eficiente a populatiei.
Solutia lui Isarescu la problema deficitelor bugetare si mai ales a deficitului sistemului de pensii este printr-o operatie aritmetica simpla, anume prin scadere. Isarescu gandeste in termenii unui darvinism social prost inteles si considera ca nu se mai poate discuta de cresterea veniturilor bugetare (cresterea fiscalitatii ar fi intr-adevar devastatoare pentru economie), insa reducerea cheltuielilor bugetare fara atacarea cauzelor problemelor care au creat deficitul bugetar nu va fi decat un sacrificiu absolut inutil.
Guvernatorul BNR refuza cu o perseverenta demna de o cauza mai nobila sa recunoasca doua aspecte esentiale ale politicii bugetare din Romania:
1. Veniturile bugetare sunt considerabil mai mici decat ar trebui sa fie si asta se datoreaza furtului masiv de la companiile de stat si evaziunii fiscale a companiilor detinute de clientela politica.
2. Cheltuielile bugetare sunt considerabil mai mici decat ar trebui sa fie si asta se datoreaza furtului din banii publici care se realizeaza prin contracte de achizitii de bunuri si servicii care se deruleaza cu companiile clientelei politice.
Isarescu nu doreste sa discute despre aceste probleme si pretinde ca deficitul bugetar poate fi redus cu ajutorul "reformei sistemului de pensii", care se va transforma in simpla reducere a acestora. Problemele bugetare din Romania nu se pot rezolva prin metode citite in manualele de macro-economie. In situatii de criza, inclusiv guvernatorul BNR ar trebui sa lupte impotriva furtului banului public. Mai putina economie teoretica, domnilor! Mai multa criminologie practica!'