Guvernatorul Bancii Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, este anchetat pentru spalare de bani, in cadrul unei anchete mai ample, au anuntat surse din politie citate de BBC.
Ancheta a fost lansata dupa ce Fiscul italian a descoperit doua tranzactii suspecte intre Banca Vaticanului si doua banci italiene diferite.
De asemenea, procurorii au confiscat 23 de milioane de euro pe care Banca Vaticanului a incercat sa ii transfere de la mica banca italiana Credito Artigianato. Din aceasta suma, 20 de milioane de euro erau destinati JP Morgan, din Frankfurt, iar restul urmau sa ajunga la Banca del Fucino, din Italia.
Magistrazii din Roma verifica in prezent daca Tedeschi si directorul general al bancii, Paolo Cipriani, au incalcat legile care cer bancilor sa divulge informatii despre operatiunile financiare. Astfel, Banca Vaticanului nu ar fi informat autoritatile financiare de unde provin banii.
Vaticanul s-a declarat "uimit" si si-a exprimat increderea deplina in Tedeschi si Cipriani.
Intr-un comunicat, Sfantul Scaun a dat asigurari ca datele necesare sunt disponibile deja la Banca nationala a Italiei.
Tedeschi, expert in etica financiara, conduce Banca Vaticanului de un an. Anterior, el a fost seful pentru operatiuni in Italia al bancii spaniole Santander.
Banca Vaticanului, cunoscuta oficial drept Institutul pentru Lucrari Religioase (IOR), a fost infiintata oficial in timpul celui de al Doilea Razboi Mondial pentru a administra conturile ordinelor religioase, cardinalilor, episcopilor si preozilor.
IOR a fost implicata intr-un scandal si in 1982, cand guvernatorul sau, arhiepiscopul Paul Marcinkus, a fost pus sub acuzare pentru implicare in prabusirea uneia dintre cele mai mari banci private din Peninsula, Banco Ambrosiano.
El nu a fost arestat niciodata.