Taxa de autostrada ar putea ajunge pana la un un nivel maxim de 3 euro/suta de kilometri, potrivit informatiilor furnizate de secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Septimiu Buzasu, preluat de UrbanNews. Acesta a declarat ca, in situatia in care se va lua decizia introducerii acestei taxe, in primii ani nivelul va fi de un euro pe suta de kilometri. Nivelul minim va fi introdus pentru a obisnui utilizatorii cu taxa pe autostrada, urmand sa creasca treptat, spune secretarul stat din cadrul Ministerului Transporturilor.
Numai ca, aceasta crestere "treptata" pare sa fie o noua teapa pentru soferii romani, intrucat, pe langa faptul ca, deja acestia platesc taxa de drum si rovignete, iar calitatea drumurilor lasa de dorit si ei se aleg cu masinile distruse in craterele de pe soselele romanesti, ramane si problema picanta a termenului de "autostrada"; Daca cea catre Constanta , cat de cat se poate considera cu indulgenta ca fiind o cale de rulare acceptabila, totusi A1 s Buc-Pitestit nu poate fi considerata a fi autostrada, iar Bechtel-ul ne promite ca va finaliza Autostrada Fantoma Transilvania in vreo...20 de ani !
Revenind la pretul de 3 euro pe suta de kilometri, pentru autostrada existenta in acest moment pana la Constanta, romanii ar putea plati un maximum de 6 euro, iar pana la Pitesti aproximativ 3,5 euro. Introducerea taxei de autostrada presupune, potrivit legislatiei europene, eliminarea rovinietei auto.