Carmen Dinu publica pe Amos News o corespondenta din Bruxelles intitulata "Branzeturile romanesti cuceresc Parlamentul European", pe care o puteti citi in continuare.
'Branza in coaja de stejar, branza de burduf, cas proaspat, telemea de oaie, pastrama de oaie, carnati traditionali, toate acompaniate de vin romanesc, sarmale si alte preparate romanesti. Toate acestea au facut timp de doua zile deliciul celor prezenti miercuri si joi la evenimentul "Gustati Romania" ("A Taste of Romania"), organizat de deputatele Daciana Sarbu si Viorica Dancila.
Printre cei care au degustat produsele prezentate la stand s-a aflat si comisarul european pentru agricultura si dezvoltare rurala Dacian Ciolos, care s-a intretinut cu producatorii sositi din mai multe zone ale Romaniei la Bruxelles, pentru a-si prezenta produsele. Discutia s-a axat, cum era si normal, pe politica agricola comuna si pe subventiile pe care agricultorii europeni le primesc din partea Uniunii Europene. Ciolos le-a dat detalii acestora despre cum se iau deciziile la nivelul executivului european la acest capitol si despre activitatea de pregatire a reformei PAC pentru perioada de dupa 2013.
Potrivit celor doua organizatoare, evenimentul a dorit sa aduca in fata europenilor produse traditionale romanesti care sa le permita acestora sa cunoasca Romania si prin intermediul uneia dintre valorile sale gastronomice, branza traditionala. Expozitia si degustarea au fost organizate impreuna cu Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania. La eveniment au fost prezenti producatori din regiuni renumite la nivel national, precum Sibiu, Brasov sau Bran, altele inca nedescoperite suficient, precum judetele Constanta, Alba sau Arad. "Produsele pe care va invitam sa le incercati azi vor vorbi de la sine.
Este un pas mic dar important pentru viitorul acestor producatori si pentru succesul lor pe piata europeana", a spus Daciana Sarbu, multumind producatorilor de branza pentru parteneriatul in organizarea acestui eveniment. In replica, Viorica Dancila a apreciat ca "unitatea in diversitate este deviza Uniunii Europene, iar Romania dovedeste din plin o diversitate extraordinara a obiceiurilor, astazi putand fi martori cu totii la o expozitie deosebita de branza traditionala romaneasca. Este o invitatie de a cunoaste mai bine Romania si produsele noastre si sunt sigura ca va fi o descoperire placuta pentru toti cei prezenti". Marcel Andrei, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, a multumit gazdelor - Dacian Sarbu si Viorica Dancila - pentru oportunitatea de a-si prezenta produsele si a mentionat ca prin diversitatea si calitatea produselor oaspetii europeni vor putea aprecia mai bine tipicul traditional romanesc.
La Eveniment au participat numerosi deputati europeni - cu precadere membrii Comisiei de agricultura din Parlamentul European, respectiv colegii celor doua deputate, care sunt membre in comisia mentionata, dar si functionari europeni, diplomati acreditati la Bruxelles.'