Acesta este obiectivul Comisiei Europene, care intentioneaza sa modifice Directiva Parlamentului European si a Consiliului Europei din aprilie 2006 privind deseurile pentru a introduce, incepand cu 2015, obligativitatea selectarii gunoaielor inainte de a fi aruncate. Aceasta sarcina va reveni si Romaniei, ca stat membru al Uniunii Europene.

Daca in prezent gunoiul este aruncat la voia intamplarii, de multe ori chiar langa tomberoanele amplasate in diferite puncte ale orasului, in cativa ani galatenii vor fi nevoiti sa se obisnuiasca sa arunce deseurile intr-un mod civilizat. Cu toate acestea, dupa cum a declarat Ion Ionescu, directorul serviciului galatean de salubrizare, Ecosal Prest, este greu de crezut ca galatenii vor invata sa respecte aceasta directiva. "Din punctul meu de vedere, ar trebui ca educatia sa inceapa inca din perioada invatamantului primar, astfel incat cei care acum sunt elevi sa poata respecta aceasta regula, de a se arunca gunoiul selectat", a spus Ion Ionescu.

Trebuie mentionat ca ideea europenilor este binevenita, mai ales pentru Galati, oras in care se gasesc zeci de locuri transformate in adevarate focare de infectii din cauza gunoiului aruncat langa tomberoane sau pe strada si purtat de colo-colo de cainii comunitari.

Ion Ionescu este de parere ca o asemenea tentativa timida exista si in orasul nostru, insa nu are prea mult succes: "In Galati sunt cateva cosuri in care gunoiul este colectat selectiv, amplasate in apropierea scolilor sau a unor institutii, gen Garda de Mediu".

Ce inseamna selectarea deseurilor?

In cazul in care Directiva Europeana va deveni realitate, o parte dintre deseuri ar putea fi chiar refolosita. Este vorba despre deseurile organice, care ar putea fi transformate in compost (n.r. - pamant bogat in ingrasaminte naturale) cu ajutorul unor aparate speciale si apoi imprastiate pe camp. Pe de alta parte, hartia, sticla, ambalajele bauturilor racoritoare si cele din plastic ar putea fi reciclate.