Inexistenta depozitelor de deseuri ecologice, servicii de salubritate care lipsesc in multe din localitatile din mediul rural, cu aceste lucruri se "mandreste" judetul Galati.

56% a fost in anul 2007 gradul de acoperire cu servicii de salubritate la nivelul judetului Galati, fata de procentul de 53%, cat s-a inregistrat in anul 2006.

Cel mai bine la acest capitol s-a situat mediul urban, unde gradul de acoperire cu servicii de salubrizare a fost anul trecut de 97%. Daca, in ceea ce priveste salubrizarea, judetul sta cat de cat bine, nu acelasi lucru se poate spune in cazul depozitelor ecologice. Potrivit raportului intocmit de catre Agentia Judeteana pentru Protectia Mediului Galati in cadrul colegiului prefectural desfasurat vinerea trecuta, in judetul Galati nu este construit niciun depozit ecologic conform, cea mai mare parte a deseurilor municipale fiind eliminate prin depozitare. In ceea ce priveste depozitele neconforme pentru deseuri periculoase la nivelul judetului exista patru, amplasate in orasele Galati, Tecuci, Beresti si Targu Bujor. Conform planului de implementare a Hotararii de Guvern 349 din 2005 privind depozitarea deseurilor, cele patru depozite vor trebui inchise, termenele limita fiind diferite. Astfel, anul de inchidere al depozitului de la Tirighina este 2014, in timp ce depozitul Rares din Tecuci va trebui sa -si inceteze activitatea in anul 2017. Anul 2009 este termenul limita de inchidere al depozitelor din orasele Beresti si Targu Bujor.

Spatiile de depozitare din mediul rural, ecologizate

Nici cele 191 de spatii de depozitare a deseurilor din mediul rural nu respecta cerintele Uniunii Europene, astfel incat pana pe data de 16 iulie 2009, potrivit prevederilor HG 349 din 2005, acestea va trebui sa fie inchise si ecologizate, acestea fiind exceptate de la obtinerea avizului de mediu pentru realizarea acestei operatiuni. In judetul Galati exista doua depozite de deseuri periculoase, respectiv hidrohalda de zgura a ArcelorMittal Galati si depozitul din Slobozia Conachi a societatii Petrom, care si-au sistat activitatea la data de 31 decembrie 2006. In ceea ce priveste hidrohalda de zgura a Combinatului, eliminarea deseurilor se face prin intermediul societatilor autorizate de colectare, transport si valorificare, operatorul obtinand avizul de mediu pentru stabilirea obligatiilor de mediu ce le revin in momentul inchiderii activitatii. Deseurile periculoase au fost depozitate in doua locatii, una apartinand societatii Elenav si una Combinatului, acestea avand termene clare de sistare a activitatii. Pentru halda de zgura a Combinatului, care are o suprafata de 110 hectare, ArcelorMittal Galati a obtinut pe data de 18 iulie avizul de mediu necesar pentru stabilirea obligatiilor de mediu aferente incetarii activitatii.