Grupul bancar Millennium din Portugalia a lansat joi, 11 octombrie a.c. o operatiune greenfield in Romania constand in deschiderea simultana a unui numar de 39 de sucursale, in 9 judete din tara plus Capitala. Aceasta lansare a operatiunilor in Romania a fost marcata de o conferinta de presa sustinuta la Hotelul Hilton (Athenee Palace) din Bucuresti, la care au participat Filipe de Jesus Pinhal, Jose Joaquim Coelho Toscano si Christopher de Beck, toti trei membri ai staff-ului de conducere ai Grupului Millennium, precum si Dan Sandu, directorul general adjunct al Bancii Millennium SA din Romania.

Cu aceasta ocazie, Pinhal a amintit faptul ca Grupul Millennium a sosit pentru prima data in Romania in urma cu doi ani cand s-a angajat sa participe la privatizarea Bancii Comerciale Romane. Cu toate ca a pierdut licitatia pentru cea mai puternica banca din Romania, reprezentantii grupului bancar portughez nu au considerat acest aspect drept un esec, ci doar o etapa care a trecut. Studiind tara si economia romaneasca, oficialii Grupului Millennium au luat decizia de a se lansa pe piata bancara din tara noastra. In adoptarea acestei decizii a contat foarte mult faptul ca PIB-ul Romaniei este in continua crestere, indicele de majorare a salariilor a crescut cu 25% pe an, iar populatia bancara (potentialii clienti) apreciata la cca.8 milioane de persoane este si ea in crestere in tara noastra, a precizat Filipe de Jesus Pinhal. De asemenea, conducerea grupului bancar portughez a mai tinut seama si de faptul ca in Romania sunt prezente nu mai putin de 200 de companii din Portugalia, mai multe decat in toata aceasta regiune a Europei. Nu in ultimul rand, a fost importanta si aderarea Romaniei la UE prin faptul ca legislatia bancara este similara cu cea din majoritatea statelor comunitare. Infiintat in urma cu 22 de ani in Portugalia, Grupul Millennium- care a adoptat acest brand doar in urma cu cativa ani- s-a dezvoltat continuu, ajungand astazi sa activeze in 15 tari in care si-a deschis 1517 sucursale. In prezent, Grupul Millennium detine active de 86 mld. euro, 4,2 mil. de clienti, 780 mil. euro venitul net si 14,5 randamentul capitalului propriu, desfasurand operatiuni in Portugalia, SUA, Elvetia, Turcia, Grecia, Polonia, Angola, Mozambic si Romania.

39 de sucursale lansate simultan in Romania

Cele 39 de sucursale deschise in 9 judete din Romania printre care si Constanta sunt organizate sub forma de centre de credite si de centre financiare, avand aproximativ 500 de angajati, dintre care mai putin de 5 sunt portughezi. Deschiderea in continuare a unor sucursale in Romania depinde de rezultatele care se vor inregistra in viitor, Grupul Millennium mizand pe obtinerea unei cote de piata de 2% in urmatorii trei ani. La inceput, grupul bancar portughez se va orienta cu precadere spre sectorul de retail (operatiuni cu presoane fizice), insa nu vor fi omise nici serviciile pentru firme. Pe viitor, Grupul Millennium intentioneaza sa-si diversifice gama de servicii bancare si financiare. In privinta unor eventuale achizitii pe piata autohtona, reprezentantii conducerii Millennium Bank au declarat ca nu intentioneaza sa participe la privatizarea CEC sau la cumpararea de alte institutii bancare romanesti.