Ministerul Sanatatii si Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) vor derula un proiect privind prevenirea si combaterea extinderii gripei aviare. Acest proiect va fi finantat dintr-un imprumut in valoare de 29,6 milioane de euro acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, iar contributia Romaniei va fi de 7,9 milioane de euro, potrivit unui comunicat de presa emis de Guvern.
Pentru a asigura sanatatea animala, laboratoarele se vor dota cu echipamente si substante necesare si se va acorda sprijin pentru eradicarea virusului la sursa prin furnizarea de containere speciale pentru eutanasierea pasarilor. De asemenea, vor fi realizate campanii de vaccinare, se va face o evaluare generala a sectorului de crestere a pasarilor si se vor elabora manuale de biosecuritate.
Se va investi si in cresterea capacitatii sistemului sanitar de a gestiona situatii de epidemie, inclusiv pentru modernizarea unor sectii din spitale si cresterea productiei de vaccin gripal.
La nivelul informarii publice, crescatorii de pasari si persoanele din mediul rural vor fi instruite si vor avea loc mai multe campanii de informare. (R.M.)